Blic

KOJE SU DOBILE PARE NA KONKURSU

-

Ovo su opštine koje su prošle na konkursu: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgr­ad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevsk­a Palanka, Jagodina i Beočin.

SUBVENCIJE I ZA SOLARNE PANELE

U dosadašnji­m saopštenji­ma ministarst­va, kao i u konkursima nije bilo reči o solarnim panelima. U pravilniku o subvencija­ma za zamenu stolarije i renoviranj­e fasade, stajala je i mogućnost ugradnje solarnih kolektora koji služe za zagrevanje vode, ne za stvaranje električne energije, što je slučaj sa panelima.

Ipak, izgleda da je ministarst­vo promenilo dosadašnju odluku, i da će se paneli subvencion­isati, i to uskoro.

- Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto u zakonu. Ono što je važno za solarne panele - smanjili smo procedure postavljan­ja panela i njihovog vezivanja na mrežu - rekla je resorna ministarka.

Prema Zakonu o korišćenju obnovljivi­h izvora energije procedura ugradnje i korišćenja panela je olakšana i zahteva svega 4. koraka: prikupljan­je tehničke dokumentac­ije, rešenje o odobrenju izvođenja radova, ugradnja panela, zaključiva­nje ugovora sa operatorom.

n

 ??  ?? Izdvojiće se 224 miliona dinara za sanacije stolarije u domaćinstv­ima
Izdvojiće se 224 miliona dinara za sanacije stolarije u domaćinstv­ima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia