Blic

ZA KOGA BI MOGLA DA BUDE OBAVEZNA VAKCINA U SRBIJI

Srbija je krajem maja ove godine uvela obaveznu vakcinacij­u vojske i policije, ali bi sa dolaskom novog soja i četvrtog talasa ona mogla da bude proširena na zdravstven­e radnike, pa i druge grupe građana.

- MARKO TAŠKOVIĆ ŽELJKA JEVTIĆ

Nešto slično već počinju da realizuju Grčka i Francuska, koje uvode obaveznu vakcinacij­u za medicinare, a u ovim državama ulazak u kafiće, restorane, tržne centre, pozorišta, stadione i bioskope biće dozvoljen samo posetiocim­a sa potvrdom o cepljenju ili negativnim PCR testom.

Pošto je četvrti talas korone u Srbiji već počeo, a zarazniji delta soj sve dominantni­ji, postavlja se pitanje da li i naša zemlja treba poput Francuske i Grčke da podstakne bržu vakcinacij­u.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon više puta je ponovio da je obavezna vakcinacij­a legitimna tema.

- Pitanje zašto se ne uvede obavezna vakcinacij­a je na mestu. Mi u Kriznom štabu smo rekli da treba da bude obavezna za medicinske radnike – naglasio je više puta svoj lični stav dr Kon.

ŠEKLER: CEPLJENI U KAFIĆ ILI KOD FRIZERA

I virusolog Milanko Šekler oberučke podržava obaveznu vakcinacij­u zdravstven­ih radnika.

- Meni je logično da se zdravstven­i radnici vakcinišu i budu zaštićeni u kontaktu sa pacijentim­a. Ne daj Bože, ako se inficiraju od kovida, završe u bolnici ili umru, oni na taj način ugrožavaju zdravstven­i sistem – ističe Šekler za “Blic”.

Naš sagovornik podvlači da bi obavezna vakcinacij­a svakako doprinela da mnogi ozbiljnije shvate pandemiju.

- Skoro sam sreo jednog mladića koji mi je rekao da će se vakcinisat­i kada vakcinacij­a bude obavezna. Kada sam ga pitao zašto tek tada, rekao mi je da čim vakcinacij­a nije obavezna to znači da pandemija nije ozbiljna. Nisam znao šta da mu odgovorim, izbio mi je sve argument

Virusolog iz Kraljeva, takođe, smatra da je uslovljava­nje ulaska u zatvorene objekte potvrdom o vakcinacij­i ili negativnim PCR testom odlično rešenje.

- To je već uveo Beč. Na taj način podstiče se veliki broj mladih da se vakciniše. Ako vi na svaka dva dana treba da radite PCR test da bi ste ušli u kafić i restoran to je već veliki trošak. U Beču je to uslov i za odlazak kod frizera, u teretanu, gradski prevoz… podvlači Šekler.

Epidemiolo­g Radmilo Petrović smatra da se kasni sa uvođenjem obavezne vakcinacij­e pošto se delta soj već raširio.

PETROVIĆ: OBAVEZNO ZA SVE MEDICINARE

- Svakako podržavam obaveznu vakcinacij­u zdravstven­ih radnika, ali mislim da smo izgubili puno vremena jer je od prve doze do sticanja imuniteta nakon druge doze potrebno mesec i po dana. Zdravstven­i radnici su najviše izloženi infekciji, a pritom ako su asimptomat­ski slučajevi mogu virus nesvesno da prenose drugima. Bolnice i ambulante su rasadnici kovida – ocenjuje Petrović za “Blic”.

Kako kaže, ukoliko potvrda o vakcinacij­i ili negativni PCR test bude uslov za ulazak u ugostitelj­ske objekte to će motivisati, pre svega, mlade da se vakcinišu.

- Mladi moraju da znaju da vakcinacij­u štite

i sebe i svoju okolinu, svoje ukućane, svoje najbliže. Ne treba biti sebičan. Ako tebi možda korona ne može ništa to ne znači da nije opasna po druge – zaključuje Petrović.

A da je u Srbiji obavezna vakcinacij­a protiv korone i pravno moguća svedoči Zakon o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti, koji je u novim odredbama ostavio prostor da se odluka o obaveznoj vakcinacij­i donese ukoliko za tim bude potrebe.

Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Zakon propisuje i kazne za one koji bi, u takvom slučaju, odbili obaveznu imunizacij­u.

- U skladu sa članom 33 Zakona o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti, vanredna imunizacij­a, koja može biti preporučen­a ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukam­a SZO, na predlog Instituta za javno zdravlje i uz saglasnost Republičke komisije za zarazne bolesti navela je ranije v.d. direktora “Batuta” Verica Jovanović.

Zakon propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizacij­u.

- Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizacij­u lica određenog uzrasta kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom.

U CENTRU BEOGRADA SKORO 75% CEPLJENIH

U Srbiji je do sada vakcinisan­o, barem jednom dozom, 2.772.927 osoba ili 49 punoletne populacije Srbije.

Najveći obim vakcinacij­e je u centru Beograda, na opštini Stari grad 74,13%, na Savskom vencu 72,53%, a u celom Beogradu 68,64%. Tu su i Priboj sa 60%, Niš sa 57,43%, Užice sa više od 55%... Najgora situacija je u Tutinu sa 13,92%, Novi Pazar sa 22,47%, Mionica sa 25,41%...

 ??  ?? Pripadnici­ma Policije je već uvedena obavezna vakcinacij­a
Pripadnici­ma Policije je već uvedena obavezna vakcinacij­a
 ??  ??
 ??  ?? ubedljivo najviše cepljenih u najvećim gradovima u srbiji
ubedljivo najviše cepljenih u najvećim gradovima u srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia