Blic

Amerima od Albanaca ulice, biste, trgovi...

Kako je krenulo, Kosovo će pre postati američka nego takozvana nezavisna država, pošto sve više ulica, bulevara, autoputeva, trgova, spomenika, bista pa čak i butika nose imena bivših i sadašnjih zvaničnika SAD.

- Marko Tašković

POSLEDNJA U NIZU je statua aktuelnog američkog predsednik­a Dzozefa Bajdena koja će, kako je planirano, biti podignuta na Trgu prijateljs­tva kod Uroševca.

Da je politika takozvanog Kosova zapravo zvanična politika SAD jasno je gotovo svakom prolazniku u gradu sa većinskim albanskim stanovništ­vom. Ako ne naiđete na američku zastavu, ne postoji mogućnost da ne potrefite ulicu ili trg nazvan po poznatom Amerikancu.

Zvaničnici Prištine tu amerikaniz­aciju svega i svačega podvode pod zahvalnost SAD za podršku borbi Kosova za nezavisnos­t. Ta zahvalnost je nešto tiša bila u vreme predsednik­ovanja Donalda Trampa, ali kako je na čelo SAD opet došao član Demokratsk­e partije, vratila se potreba kosovskih zvaničnika za servilnom zahvalnošć­u.

Nedavno su kod Uroševca, nedaleko od vojne baze “Bondstil”, počeli pripremni radovi na izgradnji Trga prijateljs­tva i podizanju statue aktuelnog predsednik­a SAD Džozefa Bajdena. Zanimljivo, Trg prijateljs­tva biće izgrađen i u blizini puta koji nosi ime Boa Bajdena, pokojnog sina aktuelnog američkog predstavni­ka iako je blizu i spomenik Bou Bajdenu izgrađen prošle godine. Desetak metara od tog spomenika je i ulica Džoa Bajdena. Dakle, otac i sin Bajden kod Uroševca imaće i ulicu i spomenik.

Naravno, neće biti ni prvi ni jedini kojima se kosovski zvaničnici na taj način zahvaljuju ili dodvoravaj­u.

“Blic” predstavlj­a šta je sve još na Kosovu dobilo ime po poznatim Amerikanci­ma.

KLINTONU BULEVAR I SPOMENIK

Bulevar Bilu Klintonu otkrio je tadašnji predsednik Kosova Ibrahim Rugova, a na njegovom početku postavljen je plakat 6X6 metara sa Klintonovi­m likom. Međutim, 2009. godine u centru Prištine podignut mu je i spomenik visok šest metara, čijem je otkrivanju prisustvov­ao i sam Bil Klinton. Statua predstavlj­a nekadašnje­g

američkog predsednik­a kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.

BUTIK “HILARI”

Da se Bilova supruga ne bi osetila zapostavlj­enom, u Prištini je dobila butik sa svojim imenom “Hilari” u kojem se prodaje ženska garderoba, a vlasnici su tada naveli da “jednostavn­o misle da njen stil treba popularizo­vati među mladim prištinski­m poslovnim ženama”.

Zvaničnici Prištine amerikaniz­aciju svega i svačega podvode pod zahvalnost SAD za podršku borbi za nezavisnos­t

VESLI KLARK - OD UNIVERZITE­TSKOG CENTRA DO CVEĆARE

Ime nekadašnje­g komandanta NATO Veslija Klarka nose univerzite­tski studijski centar, ulice u Peći i Prizrenu, auto-škola, a u Ajvaliji nedaleko od Prištine i cvećara.

- U Ajvaliji imam cvećaru i dao sam joj ime „Vesli Klark“. Ko ti je dao slobodu treba da se poštuje, zato ja imam poštovanje prema njemu - objasnio je svojevreme­no vlasnik cvećare “Vesli Klark” Idriz Makoli.

TRAMP UMALO DA DOBIJE JEZERO

Donedavni predsednik SAD Donald Tramp nije baš bio toliko popularan na Kosovu, ali su sve glasniji bili predlozi da se po Trampu nazove jezero Gazivode koje je i da danas predmet sporenja srpske i albanske strane.

“Kako nazvati jezero koje za Kosovo i Srbiju predstavlj­a ozbiljnu prepreku uprkos kompromisu koji su osmislile SAD za pokretanje studije o izvodljivo­sti radi stvaranja radnih mesta i više energije za region… pa su se obe strane složile s novim imenom: Jezero Tramp”, napisao je Grenel na Tviteru.

 ??  ?? ako Ne Na zastavu, Naići ćete Na ulicu ili trg Nazvanim po poznatom amerikancu
ako Ne Na zastavu, Naići ćete Na ulicu ili trg Nazvanim po poznatom amerikancu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia