Blic

ODBAČENA PRIJAVA PROTIV LEČIĆA ZA SILOVANJE

Završen predistraž­ni postupak nakon prijave glumice Danijele Štajnfeld

- EKIPA “BLICA”

Krivična prijava glumice Danijele Štajnfeld, koja je optužbila glumca Branislava Lečića za silovanje, odbačena je jer “ne postoje osnovi sumnje da je Lečić učinio delo za koje ga ona tereti”.

Utoku predistraž­nog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljen­im Branislavo­m Lečićem, pribavljen­a je kopija dokumentar­nog filma “Zaceli me”, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentac­ija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposredni­h očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka

Merime Isaković, koja je dostavljen­a - rekli su za “Blic” u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

ODLUKA NIJE PRAVOSNAŽN­A Predistraž­ni postupak je trajao mesecima.

- Nakon prikupljen­ih potrebnih obaveštenj­a i pribavljan­ja svih relevantni­h dokaza u predistraž­nom postupku, koje je tužilaštvo cenilo kako pojedinačn­o, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji ni jedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnete krivične prijave. Punomoćnik­u oštećene je dostavljen primerak rešenja o odbačaju, a ukoliko oštećena nije zadovoljna donetom odlukom,

ima pravo na blagovreme­no podnošenje prigovora Apelaciono­m javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ovo, ipak, nije tačka na ovaj slučaj.

- Ova odluka još nije pravosnažn­a, jer Danijela Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelaciono­m javnom tužilaštvu - rekla je za Tanjug portparolk­a tužilaštva Ivana Rakočević.

ADVOKATI NAJAVLJUJU ŽALBU Punomoćnik Štajnfeldo­ve, advokat Božo Prelević rekao je za Tanjug da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva. Na drugoj strani, oglasili su se punomoćnic­i optuženog glumca i rekli da “Branislav Lečić, njegova porodica, prijatelji, poslovni saradnici, ali i advokati, odbačaj krivične prijave doživljava­ju kao čekanu pravdu”.

- Iako u ovom trenutku nemamo uvid u obrazložen­je rešenja o odbačaju krivične prijave, ukazujemo javnosti da su sve izjave g-đe Danijele Štajnfeld međusobom kontradikt­orne i da sve medijske interpreta­cije obiluju nelogičnos­tima, dok samo postupanje i ponašanje g-đe Danijele Štajnfeld, koja se kao obrazovana glumica čija karijera direktno zavisi od popularnos­ti, obratila najpre medijima, izradila film sa sobom u glavnoj ulozi, radila na popularnos­ti tog filma, samo po sebi ukazuje na motivisano­st koja je, najblaže rečeno, veoma neuobičaje­na a svakako neviđena kod navodnih „žrtava silovanja“- saopštili su Lečićevi advokati.

GLUMICA MANIPULISA­LA AUDIO SNIMKOM? Oni u pismu tvrde i da postoje dokazi, koje javnost

nije videla, a koji, kako tvrde, “nepobitno ukazuju na činjenicu da Lečić sa navodima Danijele Štajnfild nema ništa”.

- Ti dokazi još nisu prezentova­ni javnosti, ali jesu državnim organima.

Oni tvrde i da postoje dokazi da je glumica “manipulisa­la audio snimkom” u kom se, kako je ona tvrdila, čuje njen razgovor sa muškarcem koji ju je silovao.

- Među ovim dokazima spada i onaj iz kog proističe da je se sa audio snimkom koji je javnosti prezentova­n – pre prezentaci­je sečenjem i pakovanjem manipulisa­lo tvrde advokati.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld prvo je svom dokumentar­nom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznela tvrdnje da ju je silovao “moćnih iz filmske industrije”. Tek mesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine navodno silovao stariji kolega - inače poznati glumac Branislav Lečić.

OPTUŽBE ZA SLUČAJ IZ 2012.

I Lečić i Štajnfeldo­va su u martu ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice.

- To se desilo 7. maja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi “Dnevna zapovest” u Beogradsko­m dramskom, mi smo radili aktivno zajedno… Išli na gostovanja, družili se. I u jednom momentu on je predložio da se vidimo, htela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sednem sa njim u kola… On je mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, on je mene odveo negde gde ja nisam znala gde sam, gde ja nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negde na obroncima Beograda, ja ne znam gde je to bilo, usred noći… I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla - rekla je Štajnfeld na saslušanju u Tužilaštvu.

Lečić je negirao sve optužbe i rekao da je nakon sedam sati ispitivanj­a “prošao poligraf”.

Postoji još dokaza koji nepobitno ukazuju da Lečić nema ništa sa navodima Danijele Štajnfeld. Oni nisu prezentova­ni javnosti, ali jesu državnim organima, saopštili su advokati poznatog glumca

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia