Blic

Da li će đac KAKO će ŠKOLA 1.

- Marko Tašković

je još gore. Prvaci se ne poznaju pošto su bili podeljeni u grupe. Ministarst­vo nam za sada nije dalo nikakve najave, sve je još na nivou spekulacij­e.

SPREMAMO SE

ZA PUNE ŠKOLE Miroslav Markićević, direktor Sedme beogradske gimnazije, kaže da u njegovoj školi vrše pripreme kao da će nastava krenuti najnormaln­ije 1. septembra. Ipak kaže i da su spremni na alternativ­na rešenja.

- Pripremamo se kao da ćemo raditi sa 30 učenika 45 minuta. Nabavljamo sredstva za defifenkci­ju i sve ostalo. Ali ako bude trebalo, prebacićem­o se na kombinovan­i model.

Na pitanje o mogućem masovnom testiranju dece, on kaže da takav predlog ostavlja mnogo nejasnoća.

- Škola nema nadležnost­i da masovno testira svoje učenike. Iskreno, zvuči nemoguće testirati sve đake odjednom. Ipak, radimo u skladu sa preporukam­a, pa ako ministarst­vo osmisli plan o testiranju, mi ćemo to ispoštovat­i.

On ipak kaže da polazak dece u školu nosi sa sobom rizike.

- Polazak dece u škole povećava učestalost infekcija. Ako globalno gledamo, to se dešava svuda.

MINISTARST­VO: PRATIMO SITUACIJU

Iz Ministarst­va prosvete su ranije saopštili za “Blic” da prate situaciju i da će se odluka tek doneti - bez preciziran­ja da li će biti testiranja ili vakcinacij­e.

- Kao i do sada, u saradnji sa Kriznim štabom pratićemo epidemiolo­šku situaciju i na osnovu toga će biti doneta odluka na koji način će biti organizova­na nastava u novoj školskoj godini - kratko su za “Blic” prokomenta­risali iz Ministarst­va prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja.

Epidemiolo­g Borislav Radulović kaže bez okolišanja da bi masovno testiranje učenika bilo “van pameti”.

- Taman posla! Bilo bi nemoguće. Zamislite samo jednu generaciju da morate da testirate. Koliko je to testova?

On ističe da danas negativan test ne znači da neće biti negativan i sutra.

- Čak i da uspete da ih testirate, sve njih, za samo pet dana bi među njima bilo novoobolel­ih. Negativan danas ne znači negativan sutra.

Svi đaci normalno u školama, od najmlađih osnovaca do srednjoško­laca, po 30 učenika u odeljenju sa časovima od po 45 minuta

Kombinovan­i model, najmlađi osnovci redovno u školi, a stariji od petog do osmog razreda jedne nedelje u učionici, a druge onlajn

VAKCINACIJ­A SVIH UČENIKA 12 PLUS

On preduslov normalizac­ije vidi u vakcinacij­i svih “od 13 pa naviše”.

- Virus će sve više da traži sebi rezervoar i da se spušta ka mlađim generacija­ma. Svi od 17 do 30 moraju da se vakcinišu. To je ključ. Mogli bi i oni od 13, za mlađe još nije preporučen­o.

Po njemu, dobra stvar u ovoj pandemiji je što deca podnose lakše koronu - mada i to nosi svoje probleme.

- U pandemiji nema ničeg dobrog, ali to je dobro što nam deca podnose lakše infekciju. Ali to ih čini rezervoari­ma virusa. Zato stariji moraju da se vakcinišu podvlači on.

Porazno je ipak to što najmanje vakcinisan­ih i jeste u populaciji najmlađih, a u Srbiji važi preporuka da se mogu vakcinisat­i i deca starija od 12 godina.

- U Beogradu smo prešli 50 odsto vakcinisan­ih odraslih, ali kod mladih je nizak procenat vakcinisan­ih. To je vrlo zabrinjava­juće, jer oni na jesen kreću u novu školsku godinu. Oko 40 procenata mladih studira, oni će krenuti na nastavu, kao i srednjoško­lci i to će predstavlj­ati epidemiolo­ški rizik. Treba sada iskoristit­i vreme i vakcinisat­i se da bi se imunitet izgradio do septembra, oktobra - rekao je dr Dušan Popadić, imunolog.

n

Ko ide kolima na more gleda da izbegne gužve, ali i saobraćajn­e kazne zbog kojih često vozačima može i odmor da presedne. A kako i ne bi ako zbog nevezanog pojasa, recimo, u Grčkoj moraju da plate čak 350 evra, dok prolazak kroz crveno svetlo u Hrvatskoj može da košta skoro 2.700!

POŠTO NAŠI TURISTI automobilo­m na odmor najčešće idu u Crnu Goru, Grčku i Hrvatsku, nije zgoreg proveriti koliki ih na tom putu može koštati svaki propust za volanom.

Ako bi prema visini saobraćajn­ih kazni naši turisti birali gde će ići kolima na more, onda bi to verovatno bila Bugarska. Naime, u ovoj zemlji najmanji propusti vozača poput nevezivanj­a pojasa ili korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje kažnjavaju se sa “tričavih” 25 evra, prema podacima Automoto saveza Srbije (AMSS).

Zanimljivo, bahatog vozača toliko košta i prolazak kroz crveno svetlo ako ne izazove udes! Podatak za nevericu je da je sankcija za nepropisno parkiranje čak četiri puta veća - oko 100 evra. Najveća novčana kazna u saobraćaju u Bugarskoj predviđena je za vožnju pod uticajem alkohola koja se kreće od oko 255 do 511 evra.

Otkako je počela turistička sezona na putu u Severnoj Makedoniji koji vodi ka Grčkoj na više mesta dežuraju svakodnevn­o saobraćajn­i policajci, ali ni u ovoj zemlji kazne nisu prevelike. Recimo, nevezivanj­e pojasa košta oko 20 evra, a nepropisno parkiranje ili telefonira­nje za volanom oko 45 evra.

Ni u Crnoj Gori saobraćajn­e kazne nisu drastične, s tim što vas telefonira­nje za volanom ili nepropisno parkiranje može koštati klizno od 60 pa čak do 150 evra.

Međutim, Hrvatska i Grčka su očekivano najrigoroz­nije u vezi sa saobraćajn­im prekršajim­a. Tako, primera radi, prolazak kroz crveno svetlo bahate vozače može da košta čak 2.700 evra. Tolika je maksimalna kazna i za vožnju pod dejstvom alkohola.

Konačno, saobraćajn­a policija u Grčkoj zacepila je, kao što smo već rekli, sankciju za nevezivanj­e pojasa - čak 350 evra. Pored toga, telefonira­nje za volanom košta 100 evra, a nepropisno parkiranje 80 evra. Najveća kazna predviđena je za vožnju pod dejstvom alkohola i kreće se do 1.200 evra.

nn

nn n

n n n

nn n

n n n

nn n

Ako bi prema visini saobraćajn­ih kazni naši turisti birali gde će ići kolima na more, onda bi to verovatno bila Bugarska

n n izražen u evrima

 ??  ?? predlaže se vakcinacij­a svih starijih od 13 godina
predlaže se vakcinacij­a svih starijih od 13 godina
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia