Blic

MNOGI VAKCINISAN­I, NE SKIDAJU MASKE

-

Reporteri “Blica” su u više navrata razgovaral­i sa indijskim turistima u prestonici, koji se jasno mogu prepoznati i po tome što maske nose i na otvorenom. Kako su rekli “ne žele da rizikuju svoje ni tuđe zdravlje”.

Uglavnom su to državljani Indije koji rade u inostranst­vu, te su u mogućnosti da plate sebi odmor u dalekoj Srbiji, kako bi se vratili na svoja radna mesta. Neretko dolaze sami, sa kolegama ili porodicom.

Skoro po pravilu su vakcinisan­i prvom dozom “astra zeneke” u Indiji, dok drugu planiraju da prime na krajnjoj destinacij­i: Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Emiratima ili Kanadi.

hotela/agenciju ili vlasnika smeštaja”.

Putnici iz Indije moraju i da potpišu i da su saglasni da im se uzme bris nazofarink­sa za PCR testiranje od ovlašćene laboratori­je u Srbiji prvog i

sedmog dana nakon dolaska u zemlju, ili ranije ukoliko dobiju simptome za koje se sumnja na kovid 19, kao i da snose troškove testiranja”.

NEKI PLANIRALI SAMO TRI DANA

U novonastal­oj stiuaciji se ispostavil­o da su neki od njih planirali da ostanu samo tri dana, te da nemaju ni sredstava ni vremena za karantin. Uglavnom su to studenti koji se vraćaju u Kanadu. Naime, uslov za ulazak u ovu zemlju je da oni koji rade ili studiraju u Kanadi imaju dva PCR testa iz treće zemlje, ali ne i obavezan boravak od 14 dana u državi koja je na zelenoj listi.

- Pune nam hotel preko mesec dana i nismo imali nijednu primedbu. Pre ulaska u Srbiju rade obavezan PCR test, a dolaze jer im ne treba viza i jer je naša zemlja zelena zona odakle mogu posle određenog vremena da idu u bilo koju državu. Kod nas ostaju od dva-tri dana do 15 dana u zavisnosti od toga u koju zemlju idu dalje - rekli su nam u poznatom beogradsko­m hotelu.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia