Blic

Presuda čabi Deru odložena za 27.jul

- E.B.

VIŠI SUD U Beogradu odlučio je juče da ne objavi presudu Čabi Deru i Alanu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine, već je zakazao još jedno suđenje za 27. jul.

Kako je rekla presednica veća, sudija Olivera Đurić, pretres se odlaže radi pribavljan­ja zapisnika o saslušanju Dera koje je obavljeno u Budimpešti 7. januara 2020. godine.

Sud želi da proveri autentično­st tog iskaza, pa je na suđenje pozvao i sudskog tumača za mađarski jezik.

Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigleru danas produžen pritvor i on je nakon izricanja presude vraćen u Okružni zatvor u Beogradu.

Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo napodmukao način, jer su kao saizvršioc­i ubili Markovića. Tužilaštvo je u završenoj reči tražilo 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora. Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su prošle sedmice u završnim rečima osporili pravnu kvalifikac­iju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Derov branilac koji mu je postavljen po službenoj dužnosti pokušao je sudu da preda Derovu završnu reč u pisanoj formi ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu. Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredi­o svoje ubistvo.

 ??  ?? čaba der osuđen je u mađarskoj zbog ubistva
čaba der osuđen je u mađarskoj zbog ubistva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia