Blic

Penal rulet ENGLEZI NISU SLUČAJNO PALI U AMBIS SA KREČA

- VELJKO IVANOVIĆ

U životu ništa nije slučajno, pa ni to da su se fudbaleri “Gordog Albiona” na svom “Vembliju” protiv reprezenta­cije Italije raspali kada je došlo vreme da se pobednik odlučuje sa bele tačke. „Oni češće nego drugi kriju pogled od golmana i brže kreću u izvođenje nakon zvižduka sudije“, otkrio je čuveni sportski psiholog Gil Žurde.

Penal rulet. Nije se slučajno tako nazvao poslednji korak, onaj nastupi posle regularnih 90 minuta i produžetak­a, koji u fudbalskih takmičenji­ma odlučuje pobednika. Kakav je u tim momentima pritisak, ne bi trebalo trošiti ni reči. Mnogi se osećaju kao da su

Igrači su promašili više šuteva kada je pritisak bio veliki (u kasnom izvođenju penala), kada su penale izvodili defanzivci, kada su šutirali stariji od 23 godine (mlađi češće pogađali) i kada su bili umorni (igrali prethodno 120 minuta)

KOJU SU ANKSIOZNOS­T JE EMOCIJA ZA

DA SU BAŠ SVI ISPITANICI REKLI ISKUSILI PRI IZVOĐENJU PENALA

pred giljotinom, drugi kao da su isped streljačko­g voda. Nije prijatno, ptaviše, ni onima koji pucaju sa kreča, niti onima koji se nalaze na gol -liniji i brane svoju mrežu.

Kažu da je to, ujedno, i lutrija. Jedan čovek rešio je da se ozbiljno pozabavi time

i prenese svoja saznanja. Čuveni sportski psiholog, specijaliz­ovan za fudbal, Gir Žorde objavio je istraživan­je o jednom od najbitniji­h fenomena vezanih za taj sport. Naravno, radi se o izvođenju jedanaeste­raca, a sve zbog finala Evropskog prvenstva koje

je upravo preko penala i rešeno. Italija je porazila Englesku posle tri promašaja “gordog albiona”, trojice igrača koja su ušla u duel sa klupe - Markusa Rašforda, Džejdana Sanča i Bukajo Sake.

Žorde je kroz nekoliko svojih postulata objasnio upravo tenziju koju penal i donose nakon istraživan­ja koje je objavio.

- Najbolji prikaz igranja

pod pritiskom u fudbalu jesu penali. Potrošio sam pet godina svog života studirajuć­i psihologij­u njih. Evo šta sam naučio, što vam takođe može pomoći da razumete dešavanja sa Evropskog prvenstva i Kopa Amerika. Analiziral­i smo svako izvođenje penala sa Svetskog prvenstva, Evropskog prvenstva ili Lige šampiona od 1976. do danas i intervjuis­ali 25 igrača koji su učestvoval­i u njima, te lično testirali predviđanj­a izvođenja sa 15 elitnih fudbalskih timova. Saznali smo nešto što nas nije iznenadilo. To je psihološka igra - ističe Žorde.

Sportski psiholog je opisao kako fudbalske zvezde često preuzimaju odgovornos­t, ali i kako je na njima dodatni pritisak.

- Igrači na Svetskim prvenstvim­a, Euru i Kopa Amerika su promašili više šuteva kada je pritisak bio veliki (u kasnom izvođenju penala), kada su izvodili igrači sa manje kvalitetni­m udarcem (defanzivci), kada su šutirali stariji od 23 godine (mladi fudbaleri su češče pogađali) i kada su bili umorni (igrali prethodno 120 minuta). Superzvezd­e mogu predstavlj­ati nekoga ko preuzima odgovornos­t u penalima. Nakon što dobiju neku od prestižnih fudbalskih nagrada, ti igrači postižu 65 odsto izvedenih penala. Status superzvezd­e dodaje pritisak na situaciju koja je već stresna.

Žorde je naveo šta pomaže kod izvođenja penala.

- Ono što pomaže jeste pozitivan um. Fudbaleri koji mo- raju da postignu penal kako njihov tim ne bi izgubio precizni su u 67 odsto slučajeva, dok njih 92 odsto pogađa u momentima kada taj penal njihovom timu donosi trijumf. Igrači različitih zemalja i podneblja drugačije reaguju na stres kod penala. Primera radi, Englezi češće nego drugi kriju pogled od golmana i brže kreću u izvođenje nakon zvižduka sudije, kako bi se oslobodili pritiska.

U pripremi ovog istraživan­ja, objavljen je intervju sa mnoštvo poznatih fudbalera.

- Intervjuis­ali smo deset fudbalera koji su igrali Evropsko prvenstvo 2004. Svi su oni rekli kako su se suočili sa jakim emocijama tokom izvođenja penala, ali različitim. Neke su bile korisne, neke štetne, pozitivne ili negativne. Međutim, jedna emocija koju su svi oni iskusili jeste anksioznos­t zaključio je Žorde. Nema sumnje, ovo je svakako tema za duboku analizu, koja će se još više eksploatis­ati posle kraha Engleza sa kreča na njihovom Vemblija u finalu Evropskog prvenstva...

 ??  ??
 ??  ?? slavlje reprezenta­tivaca italije sa navijačima
slavlje reprezenta­tivaca italije sa navijačima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? leonardo bonuči izabran je u idealan tim evropskog prvenstva
leonardo bonuči izabran je u idealan tim evropskog prvenstva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia