Blic

BIRČEVIĆ IZABRAO DA NOSI DRES KLUŽA

Mekinro i Vilander veruju da će najbolji teniser sveta uz svoje ime imati čak 25 ili 26 velikih trofeja.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Tri godine i 18 dana deli Novaka Đokovića od još jednog teniskog rekorda u open eri. Naime, toliko je od Novaka bio stariji Ken Rozvel kada je 1972. godine trijumfova­o na Australija­n openu. Rozvel je i dalje najstariji igrač (37 godina, 1 mesec i 24 dana) koji je slavio na grend slemu, a prati ga Rodžer Federer koji je 2018, takođe u Melburnu, imao 36 godina, pet meseci i sedam dana.

Kako igra, jasno je da Đoković ne planira da se zaustavi i da će nastaviti da pobeđuje, pogotovo na velikim turnirima. Zato i ne čudi da stručnjaci predviđaju da će najbolji teniser sveta da postane apsolutni rekorder sa 23, 25... 30 trofeja. Zašto da ne?

A da bi prestigao Rozvela, potrebno je da kao 37-godišnjak trijumfuje na US Openu 2024, ili na nekom od narednih grend slemova.

- Sa Novakom je kao u filmovima - morate da ga “ubijete” 27 puta da biste ga pobedili. On stalno ustaje rekao je Goran Ivanišević.

Sada je svima jasno da godine ne utiču na Đokovića. On je posle 30. rođendana osvojio osam grend slemova i igrao je u devet finala.

- Novak ne izgleda kao da ima 34, već kao 25-26. Tako se kreće po terenu, jednostavn­o leti. Ne bi me začudilo da karijeru završi sa 25 ili 26 grend slemova - kaže Mats Vilander.

Slično razmišlja i legendarni Džon Mekinro koji je postao veliko Novakov fan.

- Sada čvrsto mogu da kažem da Federer više nikada neće slaviti na grend slem turnirima. Nadal će osvojiti možda još jedan, Novak još četiri ili pet - sumirao je

Mekinro.

Koliko je realno da Novak osvoji 30 grend slemova? Ako izbegne povrede, nije nemoguće. Potrebno je da do 2025. održava tempo od tri trofeja po godini. Ove je uspeo a da godina nije ni završena - preostao mu je odlazak u Njujork.

Naravno, i sama pomisao na broj 30 uteruje strah u kosti, ali znamo i da se Novak nikoga i ničega ne plaši. Federer i Nadal su stariji nego što je Đoković sada pobeđivali. Naš teniser je više puta ponovio da želi da ide korak po korak, a sledeći je US Open koji bi mu doneo kalendarsk­i grend slem. Od 1968. to je za rukom pošlo samo već pomenutom Rozvelu (1969). A onda sledi napad na Štefi Graf (22 grend slem titula) i Serenu Vilijams (23), odnosno rekorderku Margaret Kort (24). Posle toga... samo Novak zna.

nSrpski košarkaš Stefan Birčević karijeru će nastaviti u Klužu, objavio je rumunski klub na zvaničnom sajtu. Ugovor je potpisan na godinu dana.

Birčević je prethodno nastupao za Bursu, u kojoj je bio od februara do kraja prošle sezone.

Tokom karijere je nosio dresove brojnih klubova, poput Partizana, u kom je nastupao u dva navrata. Bio je standardni član reprezenta­cije Srbije u vreme selektora Aleksandra Đorđevića.

Osvajao je srebrne medalje na svetskom i evropskom šampionatu, kao i Olimpijski­m igrama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia