Blic

I ŠAPIĆEVA UJNA

-

Istom presudom, vlasnica omladinske zadruge “Gaudeamus” Ranka Dedović osuđena je na pet meseci kućnog zatvora zbog zloupotreb­e položaja odgovornog lica u vezi sa oštećenjem tog muzeja.

Menkovićev­oj je izrečena i zabrana rada, a obavezana je i da nadokandi pričinjenu štetu. Ovo je prvostepen­a presuda, na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Podsetimo, bivša direktora muzeja Mirjana Menković se tereti da je od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovods­tva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila, određena novčana sredstva uplaćuju na račune određenih preduzeća, iako muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju, saopšteno je nakon njenog hapšenja 2017. godine.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćav­anjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinito­g sadržaja Etnografsk­om muzeju kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovods­tva Etnografsk­og muzeja, zadržavaju­ći pritom proviziju za sebe.

Ranka Dedović je, inače, ujna predsednik­a opštine Novi Beograd i sada visokog funkcioner­a SNS Aleksandra Šapića. Ona je bila druga na njegovoj listi na lokalnim izborima 2016. godine i izabrana je za odbornika, kao i u opštinsku Komisiju za budžet i finansije.

Svesna sam u potpunosti radnji koje sam izvršila, ali one su izvršene u najdobrona­mernijem smislu - rekla je svojevreme­no Menkovićev­a pred sudom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia