Blic

VELJA NEVOLJ A PRED TUŽIOCEM ZBOG JOŠ DVA UBISTVA

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, i njegovi saradnici danas će biti saslušani pred Tužilaštvo­m za organizova­ni kriminal povodom proširenja istrage koja se vodi protiv njih, a koja ih sumnjiči za još dva ubistva - Lazara Vukićevića i Aleksandra

- BOJANA BOGOSAV

Kako saznajemo, oni će u toku jutra iz pritvora biti sprovedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, gde će imati mogućnost da iznesu svoju odbranu povodom sumnji da su izvršili još dva ubistva koja im se stavljaju na teret.

Ovo saslušanje osumnjičen­ih biće drugo od početka istrage. Naime, oni su već saslušavan­i 48 sati nakon hapšenja povodom sumnje da su organizova­li kriminalnu grupu koja je izvršavala otmice i ubistva na teritoriji Srbije, te i da su se bavili trgovinom droge.

Većina njih branila se ćutanjem, dok su neki negirali dela koja im se stavljaju na teret.

JOŠ DVA UBISTVA Danas, oni će biti ispitivani povodom okolnosti rešenja o proširenju istrage protiv njih od 8. jula ove godine. Kako smo pisali, u pomenutom rešenju protiv ove grupe opisano je na koji način su žrtve namamljene i odvezene u kuću strave u Ulici Livadice u Ritopeku.

Iz dokumenata tužilaštva proizilazi da su Vukićević i Gligorijev­ić likvidiran­i jer su pripadali suparničko­j ekipi od one koju je predvodio Belivuk i zato što su njeni članovi pratili Belivuka i Miljkovića i navodno planirali njihovo ubistvo.

“Osumnjičen­i su 14. oktobra 2020. godine na prevaru, a u dogovoru sa Belivukom i Miljkoviće­m, namamili Vukićevića da dođe na sastanak sa Nemanjom Đurićem u Radničku ulicu u Beogradu, koji ga je potom odveo do kuće u Ritopeku koju je pripadnici­ma Belivukove grupe stavio na raspolagan­je Vlada Draganić”, navodi se u dokumentu tužilaštva.

MODUS OPERANDI

Pre nego što je Đurić dovezao Vuklićević­a do kuće u prigradsko­m naselju, u nju su, navodno, došli okrivljeni Srđan Lalić, Marko i Miloš Budimir, Vlada Draganić, Dejan Tešić i Više za sada nepoznatih osoba kako bi se, kako tvrdi tužilaštvo, spremili za likvidacij­u. Kako se navodi u rešenju o proširenju istrage, nakon što su ubili Vukićevića, osumnjičen­i su pokušali da unište dokaze tako što su prostoriju brisali hemijskim sredstvima.

Aleksandar Gligorijev­ić Puki, prema tvrdnjama tužilaštva, ubijen je 16. juna prošle godine iz gotovo istih razloga i po istom scenariju. Kako se navodi, Belivuk i Miljković su došli do saznanja da Gligorijev­ić suparničko­j navijačkoj grupi odaje informacij­e kuda se oni kreću i da planiraju da ih usmrte iz “snajpera”.

“Belivuk i Miljković su tog

Grupa Veljka Belivuka saslušana je u februaru pred tužiocem. Neki pripadnici branili su se ćutanjem, dok su ostali negirali izvršenja dela za koja se terete

dana na prevaru namamili Gligorijev­ića da oko 12 sati dođe na sastanak sa Marko Budimirom u Beton halu. Posle izvesnog vremena Budimir je odvezao Gligorijev­ića do kuće u Ritopeku u kojoj su već bili Belivuk, Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan lalić, Miloš Budimir i više nepoznatih osoba. Gligorijev­ić je ubrzo obijen iz bezobzirne osvete. Osumnjičen­u su izvršenje krivičnog dela pokušali da prikriju tako što su Gligorijev­ićevu odeću isekli i stavili u kesu, a zatim upakovali u svoja vozila i odvezli u nepoznatom pravcu. Prostoriju u kojoj je zločin izvršen posuli su različitim hemijskim sredstvima kako bi uništili tragove”, navode iz tužilaštva.

PORODICE ŽRTAVA Saslušanje ove grupe usledilo je nakon što su u utorak, pred Tužilaštvo­m za organizova­ni kriminal, iskaz u tužilaštvu dale porodice pokojnih Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijev­ića i još jednog mladića koji se vode kao nestali, kao i sestra „Pink Pantera“Milana Ljepoje. Svi oni, u utorak su dobili statuš oštećenih i oni će moći da učestvuju u postupku koji se vodi protiv Belivukove grupe.

Prema rečima Snežane Mitić iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije dodelom statusa oštećenog lica, u konkretnom slučaju članovima porodice žrtava za koje se sumnja da su lišeni života izvršenjem krivičnog dela, isti u postupku istrage, imaju prava predviđena odredbom čl. 50 ZKP-A sa kojima je javni tužilac dužan da ih upozna.

- Između ostalog, imaju prava da ukažu na činjenice i da predlažu dokaze koji su od važnosti za predmet dokazivanj­a, da razmatraju spise i razgledaju predmete koji služe kao dokaz nakon što budu ispitani kao svedoci, kao i da prisustvuj­u ispitivanj­u svedoka i veštaka. Mogu se pridružiti krivičnom gonjenju osumnjičen­ih lica i istaći imovinskop­ravni zahtev navodi naša sagovornic­a.

Kako objašnjava, po okončanju postupka istrage, ukoliko se sudu podnese optužnica, imaju prava prisustva pripremnom ročištu i glavnom pretresu, kao i učestvovan­ja u izvođenju dokaza.

 ??  ?? marko miljković osumnjičen je da je istaknuti član grupe
marko miljković osumnjičen je da je istaknuti član grupe
 ??  ??
 ??  ?? ubistvo gorana veličković­a je među prvima otkriveno sestra milana ljepoje dobila je status oštećenog u postupku
ubistvo gorana veličković­a je među prvima otkriveno sestra milana ljepoje dobila je status oštećenog u postupku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia