Blic

KOME TREBA VAKCINA ILI PCR TEST PRI POVRATKU SA MORA?

Odlazak na odmor ove godine zahteva detaljnu pripremu kako oko uslova koji važe za ulazak u neku zemlju, tako i oko pravila koja su na snazi prilikom povratka u Srbiju!

- MARICA JOVANOVIĆ

Ove norme, koje je propisala Republika Srbija, razlikuju se u zavisnosti od zemlje iz koje se vraćate, graničnog prelaza sa kojeg dolazite, pa čak i prevoznog sredstva koje za povratak izaberete.

Tako možete da dođete u situaciju da ako se vraćate iz Grčke sa letovanja, privatnim automobilo­m ili autobusom, dakle drumskim prevozom, na našoj granici vam neće tražiti nikakve potvrde vezane za korona virus, ali ako stižete avionom, biće vam potrebna potvrda o vakcinacij­i, a ako niste cepljeni negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili potvrda o preležanoj bolesti u periodu od 14 dana do šest meseci pre dolaska. U suprotnom preti vam desetodnev­ni karantin.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija (JUTA), razlika u putovanju drumskim i vazdušnim saobraćaje­m je zbog regulative zemlje iz koje se izlazi.

- Po povratku iz svih turistički­h destinacij­a, građanima Srbije je potreban dokaz o vakcinacij­i ili negativan PCR test, ili u suprotnom podležu karantinu od deset dana. Zašto ovo pravilo važi u ovom slučaju, a ne i u drumskom prelasku je zbog toga što ovde važe pravila i regulative zemlje iz koje se izlazi - kaže Seničić.

On objašnjava da je ljudima teško da shvate zašto postoje te razlike u zavisnosti koji prevoz se koristi, međutim, kaže “da je to sasvim logično jer kopnenim putem se primenjuju regulative zemalja kroz koje se putuje, dok se avionom primenjuje samo regulativa zemlje koja se napušta”.

Dakle, za povratak u Srbiju svim građanima je neophodna potvrda o vakcinacij­i, preležanoj koroni ili negativan PCR test, osim ukoliko dolaze iz sledećih sedam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovin­e, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore. Ukoliko se građani Srbije vraćaju iz ovih zemalja, pri ulasku u Srbiju neće im biti potrebano da prilože nikakav dokaz, ni o vakcinacij­i, niti PCR test.

Šest zemalja se na ovom “zelenom spisku nalaze praktično od početka primene ove mere, dok je Hrvatska “dopisana” tek prethodnih dana što je prilično olakšalo našim turistima koji su ove godine odlučili tamo da letuju. Tako je izbegnuta druga “nelogičnos­t”, koja je do nedavno bila na snazi. Naime, naši gastarbajt­eri koji dolaze iz, na primer Nemačke preko Hrvatske morali su da imaju potvrdu o imunizacij­i kako bi izbegli karantin, ali ne i oni koji bi se ka kućama uputili preko Mađarske. Razlog je jednostava­n, Mađari su se nalazili na našoj “zelenoj listi”, ali ne i Hrvati.

GRČKA

Ako se iz Grčke vraćate kolima ili autobusom preko

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia