Blic

TREĆA DOZA POD HITNO, A STIŽE NAM I PETA VAKCINA

- A. Kresović n

“Moraćemo svakako da krenemo sa trećom dozom i zato molim epidemiolo­ge da donesu odluku o tome što pre”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ON JE OBELODANIO da trenutno imamo 1.300.000 slobodnih doza vakcine i da je to dovoljno i zamolio epidemiolo­ge da donesu odluku o trećoj dozi, ali i da li će moći da se mešaju cepiva.

- Nekim ljudima je prošlo po šest, sedam ili osam meseci od vakcinacij­e. Vakcinama nikakav rok trajanja ne ističe, ali se smanjuje zaštićenos­t građana - rekao je Vučić.

Podsetimo, odluku o trećoj dozi vakcine Krizni štab bi trebalo da saopšti, na preporuku Nacionalno­g tela za imunizacij­u, najkasnije do 1. avgusta. Tada bi trebalo da se obelodani ko će primiti treću dozu, kada, kao i da li će primati istu vakcinu kao i prve dve doze ili će biti dozvoljeno, odnosno čak i poželjno mešanje.

Predsednik Vučić je otkrio da među novoobolel­ima ima i mladih.

- Danas sam čuo za jednu devojku da je u teškom stanju, nije se vakcinisal­a. Nadam se da će to dete preživeti, ali vas molim, nikome od nas koji smo se vakcinisal­i ne fali baš ništa. Prekinite da govorite priče o čipovima, jer ćete tim pričama nekoga ubiti. Ostavićete dete bez majke, ili majku i oca bez deteta. Neko će poverovati u to što pričate o vakcinama i onda će umreti od korone.

On je najavio da će Srbija od oktobra ili novembra dobiti i novu, petu vakcinu u ponudi - “Modernu”, a uskoro bi konačno trebalo da izađe i “sputnjik V” koji je proizveden kod nas na Torlaku.

- I vakcina “Moderna” nam stiže od oktobra. Uskoro ćemo izaći sa prvom serijom vakcina kod nas proizveden­ih. Za koji mesec

očekujem i punjenje kineske vakcine kod nas. Juče smo imali 2,09 procenat zaraženih. Rastu brojevi i vidim da rastu svuda, govorim o ozbiljnim zemljama koje testiraju - rekao je predsednik Srbije.

Vakcina proizvođač­a “Moderna” u upotrebi je u mnogim zemljama Evrope i sveta. Njena prednost je što se može čuvati mesec dana na standardni­m temperatur­ama

frižidera. a pokazala se efikasnom u prevenciji kovida sa 94,5 odsto.

Za razliku od “Astra-zenekine” vakcine koja košta četiri dolara i “Fajzera” od 24, “Moderna” košta 36 dolara za dve doze.

Ona se dosad pokazala efikasnom i bezbednom i kod adolescena­ta od 12 do 17 godina.

Problem u Srbiji je, međutim, što je proces vakcinacij­e skoro potpuno stao još od početka juna. Poslednji podaci govore da imamo oko 49 odsto vakcinisan­e punoletne populacije, ali to je samo 38 odsto ukupnog stanovništ­va.

A u zemljama u kojima poslednjih nedelja značajno rastu korona brojke, poput Velike Britanije, Španije, pa i Grčke, imamo znatno više vakcinisan­ih, od 50 do čak 68 odsto ukupnog broja stanovnika.

- Možemo odmah da vakcinišem­o koliko nam kapaciteti dozvoljava­ju, 100.000 ljudi u jednom danu. To ne znači da se mi, koji smo vakcinisan­i, nećemo zaraziti, ali su nam šanse da preživimo ako se opet zarazimo preko 90 odsto. Ne treba nam da opet zatvaramo zemlju, ne treba nam zbog ekonomije - rekao je Vučić.

Epidemiolo­zi ne kriju da u narednom periodu posebna opasnost preti od delta soja koji je prvi put otkriven u dalekoj Indiji i koji je potvrđen kao znatno zarazniji od prethodnik­a.

- Delta soj je registrova­n u Srbiji i nalazi se u cirkulacij­i, ali je potrebno određeno vreme da postane dominantan - rekla je za RTS virusolog prof. Tanja Jovanović, dodajući da se zalaže za obaveznu vakcinacij­u određenih grupa stanovništ­va.

 ??  ?? vakcinisan­o 38 odsto ukupne populacije srbije
vakcinisan­o 38 odsto ukupne populacije srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia