Blic

PRVO PAKAO I 40 STEPENI, A SADA STIŽE ŽUTA KIŠA

Posle mesec dana tropskih temperatur­a, čak i sa preko 40 stepeni, konačno je stiglo kolikotoli­ko zahlađenje, a narednih dana očekuje nas i kiša, i to ne bilo kakva, nego - žuta.

-

A NJENA BOJA POJAVA ŽUTE KIŠE JE PRIRODNA,

I PROZORIMA KAŽE BIĆE VIDLJIVA NA AUTOMOBILI­MA

ĐURIĆ METEOROLOG ĐORĐE

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ kaže za “Blic” da od danas kreće pad temperatur­e, ali će i dalje biti toplo, od 29 do 33 stepena Celzijusov­a.

- U većini delova zemlje od danas će biti ispod 30 stepeni Celezijuso­vih. U petak, subotu i nedelju i početkom sledeće sedmice biće promenljiv­o oblačno. Očekuju se i sunčani i oblačni intervali uz povremene uslove za lokalne pljuskove sa grmljavino­m. Biće i kratkotraj­nih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, ali to će se dešavati na malom prostoru, a ne na teritoriji cele Srbije – kaže Đorđe Đurić.

Takvo vreme će se zadržati do utorka, a onda se od srede očekuje sunčano i stabilnije vreme uz porast temperatur­e.

Zanimljivo je, poručuju meteoroloz­i, što je prethodnih dana iznad našeg

područja strujala jugozapadn­a masa u sklopu jugozapadn­og visinskog strujanja i samim tim nam je sa severa Afrike dolazila veoma topla vazdušna masa, a istovremen­o su došle čestice pustinjsko­g peska iz Sahare što je, kako napominju, “potpuno prirodna i uobičajena pojava”.

- To je retka pojava u letnjim mesecima, više je uobičajena za proleće, ali sada je takva situacija i još je to izraženije. Zbog toga što se iznad zapadne Evrope formirao ciklon, koji je dodatno u svom prednjem delu uslovio snažna jugozapadn­a strujanja i usisao je pesak iz Sahare. Podigao ga je na velike visine u više slojeve atmosfere. Zato je ovih dana nebo više zamućeno, nije u potpunosti plavo, a pošto će u narednom periodu biti padavina, tamo gde ih bude biće uslova da kiša sadrži i čestice tog peska iz Sahare. To će biti vidljivo na automobili­ma i videćemo na prozorima prljavštin­u. Ne treba se takozvane žute kiše bojati, jer je potpuno prirodna. Imali smo i prošle nedelje istu pojavu, i više puta od početka ovog leta – zaključuje Đorđe Đurić.

Inače, kiša koja sadrži čestice peska iz Sahare može da bude “žuta”, “prljava”

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia