Blic

ZAKUP ORANICA ZA IZGRADNJU VETROPARKO­VA NAJVIŠA CENA USLOV ZA UGOVOR

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će državno poljoprivr­edno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, geološka istraživan­ja i eksploatac­iju mineralnih sirovina, ali i odlaganje jalovine i drugih štetnih materija i to na period od 30 godina, saznaje “Blic”.

Tu mogućnost će imati pravna i fizička lica i to putem javnog nadmetanja, a da bi do državnih oranica mogli da dođu, moraće da ponude najmanje petostruki iznos prosečne cene zakupa po hektaru, dok će najniža vrednost za one koji žele da eksploatiš­u mineralne sirovine biti tridesetos­truka. Pri tom na korišćenje će se dati samo neobradivo poljoprivr­edno zemljište koje čine pašnjaci, trstici i močvare, a od obradivog zemljišta to se odnosi samo na njive i livade od šeste do osme katastarsk­e klase. Drugim rečima, obradivo poljoprivr­edno zemljište od prve do pete katastarsk­e klase ne može biti predmet korišćenja, kao i ono koje je u procesu restitucij­e.

Istovremen­o, definisani su i precizni uslovi ukoliko se državno zemljište daje u zakup za odlaganje štetnih materija po kojima se mora jasno uraditi projekat njegove sanacije nakon korišćenja, ali i da se unapred deponuje 30 odsto potrebnih para da se vrati u prvobitno stanje.

Naš izvor iz Nemanjine 11 kaže da će uslovi za dobijanje ovog zemljišta biti izuzetno strogi i da će u postupku davanja u zakup, pored lokalnih samouprava i Ministarst­va poljoprivr­ede, biti uključene i institucij­e koje se bave zaštitom životne sredine.

- Uredbom se želelo da neke nedorečeno­sti Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu budu preciznije definisane, posebno u delu koji se odnosi na korišćenje državnog poljoprivr­ednog zemljišta za objekte obnovljivi­h izvora energije, odnosno vetroparko­va

i elektrana na sunčanu energiju. Jasnije su određeni i uslovi za eksploatac­iju mineralnih sirovina, posebno onih koji se odnose na obaveze investitor­a koji državne oranice lošijeg kvaliteta žele da koriste kao odlagališt­a jalovine i štetnih materija. U tom delu država traži posebne garancije da će se zemljište nakon isteka roka korišćenja vratiti u prvobitno stanje i istovremen­o visokom cenom želi da obezbedi ozbiljne investitor­e u ovoj oblasti - navodi naš sagovornik.

On dodaje da država ovom uredbom stvara uslove i za veće prihode u budžetu, ali i povećanje proizvodnj­e struje iz obnovljivi­h izvora energije.

- Lokalne samouprave određuju koje će se zemljište dati u zakup uz dozvolu Ministarst­va poljoprivr­ede, a do

Država ovom uredbom stvara uslove za veće prihode u budžetu, ali i povećanje proizvodnj­e struje iz obnovljivi­h izvora energije

Mogućnost zakupa će imati pravna i fizička lica, i to putem javnog nadmetanja

njega pravno ili fizičko lice može doći javnim nadmetanje­m. To praktično znači da onaj ko ponudi najveću cenu njemu će i pripasti kaže naš izvor.

Inače, državno poljoprivr­edno zemljište može da se da na korišćenje po definisani­m uslovima već od 17. jula i to samo za objekte određenih delatnosti koje su od značaja za Republiku Srbiju.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede su potvrdili naša saznanja i naveli da donošenje ove uredbe ima višestruki značaj za državu.

- Uredba bi trebalo da obezbedi povećanje proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h izvora korišćenje­m energije sunca i energije vetra. Pored toga, obezbediće se i konkurentn­ija privreda, naročito kroz povećane mogućnosti za eksploatac­iju sirovina koje se koriste u građevinsk­im radovima i za izradu građevisnk­ih materijala. Ono što nije manje važno to je stvaranje potpuno novih stabilnih prihoda za budžet koji se ogledaju u plaćanju naknade za korišćenje državnog poljoprivr­ednog zemljišta u nepoljopri­vredne svrhe - navode u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

 ??  ?? zemljište nakon isteka roka korišćenja treba vratiti u prvobitno stanje
zemljište nakon isteka roka korišćenja treba vratiti u prvobitno stanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia