Blic

Bivši fudbaler srpskog porekla osuđen na 11 godina robije

- E.B.

ILIJA JURKOVIĆ (24), nekada veliki fudbalski talenat, osuđen je na 11 godina zatvora u Švedskoj, zbog pomaganja u pokušaju ubistva i nekoliko teških krivičnih dela među kojima je i otmica.

Kako pišu švedski mediji, Jurković koji je bivši omladinski reprezenta­tivac Švedske bio je desna ruka šefa mafije Šihaba Lamurija, koji dobio 17 godina robije i za kog policija tvrdi da je jedan od najopasnij­ih ljudi u Štokholmu.

Jurković je mladić srpskog porekla, a kako prenose mediji, navodno se bavio dogovaranj­em cena ubistava, a da je jedno od plaćenih koštalo 1,5 miliona švedskih kruna.

Navodno Jurković je bio jedan od četvorice “kapetana” Lamurija.

Švedska javnost je i dalje u neverici kako je jedan mladić koji je bio na pragu seniorskog nacionalno­g tima postao mafijaš, kao prekretnic­a se spominje jul 2014. kada je na jednoj prijateljs­koj utakmici pokidao ligamente, što se ispostavil­o kao kraj njegove sportske karijere.

- Da sam preskočio taj meč, sigurno bih postao nešto - rekao je u jednom intervjuu Jurković, koji je 2017. definitivn­o okrenuo leđa sportu. Mada mediji pišu da je između 2014. i 2017. vodio dvostruki život.

Jurković je bio optužen i za ubistvo, ali je te optužbe oslobođen, da bi 2015. pokušali njega da usmrte.

- Sedeo sam na klupi u centru kada je jedan momak prišao i počeo da puca u mene iz vatrenog oružja. Dobio sam šest hitaca u noge i jedan u ruku - rekao je Jurković koji je nedugo zatim izgubio jednog od bliskih prijatelja. Tačnije, ubijen je.

Jurković je prošao omladinsku školu jednog od najboljih klubova tog dela Evrope, AIK-A, da bi u profesiona­lni fudbal zakoračio 2016. kada je potpisao za Vasalund. Godinu dana kasnije završio je karijeru.

- Samo sam prestao da igram, nikom ništa nisam rekao. Nisam se javljao ni agentu. Bio sam fokusiran na druge stvari. Odlučio sam da s..em po fudbalu i to me je, na kraju koštalo.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia