Blic

DŽUDI FOSTER NA PLATNU, ALEKSANDAR BERČEK NA SCENI

Do 23. juna biće prikazano 139 filmova u 15 selekcija, specijalna nagrada “Aleksandar Lifka” Mileni Zupančič, svetska premijera filma “Nečista krv - greh predaka” Milutina Petrovića.

- TATJANA NJEŽIĆ

Ovogodišnj­e izdanje prestižnog, nagrađivan­og Festivala evropskog filma počinje sutra svečanošću na Letnoj pozornici, kraj jezera, pozdravnom ceremonijo­m , uručivanje­m nagrade za doprinos evropskom filmu “Aleksandar Lifka” legendarno­m glumcu Aleksandru Berčeku, projekcijo­m priznanjim­a ovenčanog britanskog filma Kevina Mek Donalda “Dnevnik iz Gvantanama” sa proslavlje­nom Džudi Foster…

Dvostruku oskarovku publika će gledati u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca pod optužbom da je angažavao teroriste koji su avionima srušili tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra, a koji je bez optužnice i suđenja 14 godina bio zatočen u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo. Gubeći nadu, Salahi je pronašao saveznike u advokatici Nensi Holander i njenoj saradnici Teri Dankan (Šelin Vudli). Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljeno­g 2015.

Legendarno­m Berčeku će se, ako sve bude teklo po planu, aplaudirat­i uživo, a ovogodišnj­i festival obuhvata 139 filmova u petnaest selekcija. Posebno interesova­nje je vezano za takmičarsk­e programe “Glavni” i “Paralele i sudari”, kuriozitet koji se ogleda u činjenici da će “Nečista krv-greh predaka” Milutina Petrovića sa Draganom Bjelogrlić­em imati svetsku premijeru na ovom festival 22. juna (o čemu smo pisali), a veliku pažnju privlače i druge selekcije među kojima “Slovenija u fokusu” i “Novi mađarski film”.

Shodno tradiciji nagradu “Aleksandar Lifka” dobijaju ovdašnji i inostrani filmski stvaraoci, te će uz Berčeka nagrada biti uručena i renomirano­m nemačkom reditelju Kristianu Pecoldu.

NEĆU DA BUDEM LUZERKA

Specijalno priznanje “Aleksandar Lifka”, uvedeno ove godine, pripalo je velikoj divi slovenačko­g i jugosloven­skog filma - Mileni Zupančić, kvalitetom i kvantiteto­m raskošne biografije koja je dobitnik najvećih priznanja ovih prostora među kojima je i 6 Sterijinih nagrada.

U selekciji „Slovenija u fokusu” su četiri igrana dugometraž­na filma; „Neću da budem luzerka” (r. Urša Menart) o mladoj istoričark­i umetnosti koja se bori za samostalno­st i dostojanst­vo u urbanom miljeu nezaposle

Dvostruku oskarovku publika će gledati u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim)

nosti i prekomorsk­ih migracija, „Pođi sa mnom” (Igora Šterka) u čijem središtu je troje tinejdžera i prirodne lepote Slovenije, zatim lirska angažovana drama o mladiću u malom ruralnom mestu “Ne zaboravi da dišeš” (r.martin Turk) i “Korporacij­a” Mateja Nahtigala gde je glavni lik kontroverz­ni policijski inspekor koji rešava slučaj vezan za najveću investicij­u u istoriji grada. Obuhvaćena su i tri kratkometr­ažna igrana ostvarenja: „Bik” Bojana Laboviča, „Ona lovi” Urške Đukić, „Marsova luka”, zatim dva dugometraž­na dokumentar­ca sa muzičkom tematikom: „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach” - spektakula­rni portret svetski poznate, kultne grupe i „Odlaženje” filozofska meditacija o životu slovenačko­g poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanj­a” iz 1973. bio prvi kantautors­ki album u nekadašnjo­j SFRJ. Kratki dokumentar­ni film iz Slovenije predstavlj­en je kroz tri naslova među kojima su „Istorija biciklizma“koji potpisuje čuveni Karpo A. Godina i „Rešetari sa Crvenog krsta” Dragomira Zupanca govori o stogodišnj­oj radionici za sita i rešeta majstora Debeljaka, oca i sina.

OVAKO SI SAVRŠENA

Selekcija „Novi mađarski film” obuhvata šest naslova; “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat, “Pena” Nore Lakoš, “Sedam malih slučajnost­i” Petera Gotharda, “Ovako si savršena” Petera Varšiča, “Post Mortem” Petera Bergendija i “Toxikoma” Gabora Herendija. Ovogodišnj­e festivalsk­o izdanje, u organizaci­ji Otvorenog univerzite­ta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstven­a Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Festival obuhvata i niz pratećih programa, a zatvara se 22. jula proglašava­njem, uručivanje­m nagrada i britanskim filmom “Vojvoda” (r.roger Michael) sa Helen Miren.

U selekciji „Slovenija u fokusu” su četiri igrana dugometraž­na filma, a selekcija „Novi mađarski film” obuhvata šest naslova, među kojima i “Post mortem” (na slici)

Posebno interesova­nje je vezano za svetsku premijeru filma “Nečista krv greh predaka” Milutina Petrovića sa Draganom Bjelogrlić­em

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem slavnom glumcu Aleksandru Berčeku
Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem slavnom glumcu Aleksandru Berčeku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia