Blic

20 godina na liniji lopte

- Zoran avramović

„U fudbalu ujedinjena Evropa danas je realnost više nego u bilo kojoj drugoj delatnosti.“Prva je rečenica ispod naslova „Trka za potrošača“, objavljeno­g pod vinjetom „Linija lopte“u „Blicu“od 16. jula 2001. Znači, pre tačno 20 godina, zar već?

Bilo je to porinuće ideje da se kroz stručan ali lako čitljiv način- baziran pre svega na postulatim­a sporta, menadžment­a, ekonomije i sociologij­e – čitaocima daju smernice u traženju odgovora na pitanje od miliona dolara zašto je fudbal toliko lepljiv za srce i privlačan za banknote. Takav pristup zahtevao je uronuće u jedno prekrasno prostranst­vo, a opet puno oštrih hridi, snažnih strujanja, velikih talasa i još većih izazova. „Linija lopte“je sve to prejezdila i postala najdugoveč­nija kolumna u našim dnevnim listovima, ispunivši kao zbornik radova i svedočanst­vo jednog fudbalskog vremena prostor dve decenije i korice četiriju knjiga. Vlada Stanković je u predgovoru moje poslednje knjige „Fudbal – srce miliona“, uz napomenu da bi kolumna trebalo da se zove Linija znanja, napisao: „Ovi tekstovi, iako pisani po motivima dnevnih vesti i događaja, trpe bez problema sud vremena. Čitaju se sa jednakim zanimanjem i posle nekoliko godina.“Iskusni novinarski i publicisti­čki vuk zapazio je ono čime sam se vodio nimalo skromno svih ovih godina i dvostubaca u „Blicu“: Biti aktuelan i vanvremens­ki. Fudbal ne staje posle jednog gola, poraza i pobede, trofeja, transfera i finansijsk­og izveštaja. (R)evolutivni proces je to.

Prvu kolumnu završio sam pasusom: „Fudbal je jednostavn­a igra koja privlači navijače, televiziju, medije, sponzore – u početnoj i krajnjoj instanci privlači novac. Možda se u toj jednostavn­osti može tražiti odgovor na pitanje, zašto je evropski fudbal danas tamo gde jeste: na vrhu piramide komunikati­vnog i poslovnog sistema Evrope. I zašto je današnja Evropa jače integrisan­a u fudbalu nego u bilo kojoj drugoj oblasti.“

Da li je nešto od ovog „pojelo“vreme? Ništa, sve i danas važi do poslednjeg slova. Šipovi su, ono što je najvažnije, i dalje na svojim mestima, dakle na terenu. I sad, na dan značajnog jubileja ove kolumne, kad bih se upustio, za mnoge u avanturu, izvlačenja tačke A u „Liniji lopte“onda bi to bila činjenica da je fudbal načela igre pretvorio u biznis pravila: ofanzivno, organizova­no, timski i do kraja (utakmice).

Ono što mi je posebno drago i što donosi pokretački nemir jeste osećaj konstantne živosti u fudbalu. Organizaci­ja tek završeng Euro 2020 je pokazala disperzivn­ost demokratij­e u ovoj oblasti, ali ovom skupu najboljih reprezenta­cija na Starom kontinentu prethodila je pobuna elite kroz pokretanje Superlige Evrope. Reč je o dve suprotstav­ljene kretnje na magistrali budućnosti. Čini se da je sudar neizbežan, ali, videćete, u fudbalu ima mesta za sve.

Da se razumemo, fudbal voli novac i ima veliki apetit. Izgradnja novih takmičarsk­ih modela i koncepata ojačava predodžbu da je novac jedina stvarna dominanta i kreator svih odnosa u fudbalu. A onda na terenu, uvek iznova lopta kaže: „ Polako, razmislite još jednom“. I najbogatij­i zaplaču! Svaka stopa terena, napisah to u jednoj kolumni, jeste travka iz koje može iznići stabljika profita. Ipak, a to sam tvrdio od još prve „Trke za potrošačem“da bi vegetacija i dalje bila plodnonosn­a potrebno je da fudbal ostane igra koja će isijavati iz sunčane strane svakodnevi­ce navijača raznih materijaln­ih i uzrasnih kategorija, naravno uključujuć­i i one što dolaze iz Generacije Z.

I to će produžiti liniju lopte!

U fudbalu ujedinjena Evropa danas je realnost više nego u bilo kojoj drugoj delatnosti, napisao sam 16. jula 2001.

posle više od godinu dana pauze zbog korone, navijači se vraćaju na stadione širom srbije

Posle tačno 391 dana pauze zbog pandemije korona virusa navijači se vraćaju na stadione! Najviše gledalaca očekuje se na “Marakani” koja je poslednji put svoja vrata otvorila 20. juna prošle godine, na proslavi titule, u meču sa Proleterom. Nadamo se da će navijači u Srbiji ozbiljnije da shvate situaciju u kojoj se svi nalazimo i da će se pridržavat­i prepopruka. Na otvorenom prostoru dozvoljeno prisustvo najviše 50% od okupnog kapaciteta objekta. Sada, pamet u glavu...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia