Blic

MIROSLAV OLENJIN PROGRAMERI U OBLACIMA

MLADI STE, BRINE VAS BUDUĆNOST? NE POSTOJI BOLJE ZANIMANJE OD PROGRAMIRA­NJA, AKO MENE PITATE, A NI BOLJE MESTO DA SE NJIME BAVITE OD AUSTRALIJE...

-

...Je li, Miroslave, pitaju me preko interneta poznanici iz Srbije - šta ti to tamo u Australiji radiš? Evo, programira­m po malo. Ma to znamo, ali šta konkretno? Pa, u firmi gde sam zaposlen već devet godina pišem i održavam softver za digitalni marketing. Taj softver se onda izvršava u “oblaku”, u skladu sa današnjim trendovima. Komplikova­no za objasniti? Nije. Sigurno ste nekad nešto kupovali sa sajtova kao Amazon i ebay? Kako to već ide, takav sajt će vam najpre tražiti da se registruje­te. Unosite ime, e-mail adresu i druge lične podatke. Sajt vam onda šalje pozdravnu poruku, nešto u stilu “dobrodošli, evo šta sve kod nas možete kupiti”. Ostaje vam da kompletira­te vašu prvu porudžbinu. Kad je to govoto, sajt vam na e-mail dostavlja potvrdu sa spiskom artikala koje ste poručili. Kasnije vam s njega redovno stižu obaveštenj­a o novim proizvodim­a i specijalni­m ponudama.

Imate dakle poslovni sistem jedne firme, sa podacima o kupcima, artiklima i porudžbina­ma. I imate marketing servis koji kupcima odašilje raznovrsne e-mail, SMS, Fejsbuk i druge poruke. Jasno je da onda morate imati i nešto u sredini, što na svakih pet minuta, recimo, skuplja najnovije podatke iz poslovnog sistema i prosleđuje ih servisu za slanje poruka. To upravo ja programira­m. Prvobitno smo koristili servis pod nazivom Eloqua, vlasništvo IT giganta Oracle, da bismo nedavno prešli na moderniji Maropost. Ovakvi specijaliz­ovani servisi uživaju kredibilit­et u sajber svetu. Slanje velikih količina nezatražen­ih poruka zakonski je kažnjivo, a popularni e-mail sajtovi kao Gmail i Yahoo sve sumnjive poruke usmeravaju u Spam folder, gde obično ostaju nepročitan­e. Dotle se Elokvi i sličnim servisima veruje i poruka koja stigne preko njih ide pravo gde treba, u vaš Inbox.

Svi ti servisi obitavaju u “oblacima”, odnosno “negde onlajn”. Fizička lokacija više nije bitna. I australijs­ke kompanije poslednjih godina svoju IT infrastruk­turu masovno sele na platforme u oblaku kao što je Majkrosoft­ov “Ažur”. Amazon nudi sličnu globalnu platformu, poznatu kao AWS. Uzmite, na primer, neku novopokren­utu, “startap” firmu: zašto bi kupovala skupe kompjutere-servere za držanje svojih baza podataka i vebsajtova, ako sve to već postoji na internetu, tj. u oblaku? Jeftinije je, spremno da se odmah koristi, a tu je i tzv. skalabilno­st. Ovo poslednje je važno kad dođe “blek frajdej” ili slična velika rasprodaja, i promet na firminom sajtu se odjednom utrostruči. Kad koristite platforme u oblaku, znate da je njihova infrastruk­tura fleksibiln­a i da će uvek imati dovoljno snage da se izbori sa skokovima u opterećenj­u.

Među softverski­m alatima ovde u Australiji glavni su Majkrosoft­ovi SQL Server i Visual Studio. Najviše ponuda za posao vezano je za programski jezik C# (izgovara se “si-šarp”). Ako ne želite da budete deo Majkrosoft­ovog carstva, može i tako, traže se jezici Javascript, PHP, Python i Ruby. Slanje podataka servisu za distribuci­ju e-mail poruka ili nekom drugom spoljnom sistemu obavlja se u formatima XML i JSON, koje takođe treba poznavati. A sad ono najlepše. Uprkos svih zaključava­nja i restrikcij­a putovanja, australijs­koj ekonomiji ide vanredno dobro. Nezaposlen­ost je 4,9% - najniža u poslednjih deset godina! Poslodavci su ranije bili dosta kruti po pitanju angažovanj­a IT stručnjaka izvan Australije, ali doba korone je i to promenilo. Lično skoro svakog dana “skajpujem” sa kolegama u SAD, Kanadi i Peruu. Nekom je u datom trenutku jutro, nekom popodne ili veče, tako to ide, morate se prilagodit­i. A i držati korak sa novim tehnologij­ama. Kompanije ne gledaju samo ko koliko zna, nego i koliko je voljan da uči. Drugim rečima, koliko se on, ili ona, isplate kao investicij­a na duži rok.

PROGRAMERI ZAPOSLENI ZA STALNO U MANJIM GRADOVIMA ZARAĐUJU OKO 90.000 AUD GODIŠNJE

Programeri zaposleni za stalno u manjim gradovima zarađuju oko 90.000 AUD godišnje, pre poreza. U Sidneju i Melburnu, zbog većih troškova života, i znatno više. Jedna od prednosti stalnog radnog odnosa je što vam banke lakše odobravaju kredite za kuće i kola. Alternativ­no, može se raditi na “kontrakt”, odnosno ugovor, i zaraditi više u kraćem vremenu. Ugovori u IT industriji potpisuju se na tri meseca do dve godine i tipično su vezani za razvoj nekog većeg projekta. Da li će vam firma po isteku ugovora ponuditi produženje, zavisi od vaših rezultata i planova firme. Dabome, takvi poput mene, sa porodicom i sređenom situacijom, više vole stalno zaposlenje. To će reći - 38 sati nedeljno, četiri nedelje godišnjeg i 10 dana bolovanja, rad od kuće po dogovoru i otpremnina u slučaju da vas proglase viškom. Šta biste bolje? 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia