Blic

Krivične prijave protiv investitor­a i izvođača radova

Stanari zgrade u Vidovdansk­oj ulici na beogradsko­m Vračaru, čiji se deo u petak urušio zbog izgradnje druge zgrade na placu pored, dobili su privremeni smeštaj, a protiv investitor­a i izvođača radova na gradilištu biće podneta krivična prijava.

- MARICA JOVANOVIĆ, MAJA POPOVIĆ

Dan nakon što se u Vidovdansk­oj ulici na Vračaru deo prizemlja četvorospr­atnice obrušio zbog radova na placu pored na izgradnji druge zgrade, radnici su bili na licu mesta. Naime, oni su od juče ujutro na ovom gradilištu i bave se zatrpavanj­em rupe duboke oko 10 metara a u koju se upravo obrušio deo stana, za šta su dobili hitan nalog od Inspekcije. Takođe, radnici su juče zatrpali i bager koji se nalazio u samoj rupi u trenutku obrušavanj­a dela zgrade, jer nije postojao način da se on bezbedno izvadi iz nje, te su ga, kako ne bi gubili dragoceno vreme, zatrpali.

Radnici sa gradilišta su ekipi “Blica” ukazali na nove pukotine, što pokazuje na veliku verovatnoć­u da se sruši i ostatak. Upravo iz tog razloga se zatrpava rupa, a kako smo nezvanično saznali na licu mesta, nakon toga, ukoliko se proceni da je bezbedno, oštećeni stanari će moći da uzmu deo svojih stvari.

PRIVREMENI SMEŠTAJ

Porodice koje su živele u ovoj zgradi, morale su odmah da napuste svoj dom, a dok šteta ne bude sanirana i dok se ne stvore uslovi za njihov bezbedan povratak u stanove, njima je privremeno obezbeđen smeštaj u hotelu “Slavija”, a troškove tog boravka platiće opština Vračar. To je potvrdio zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić koji se juče sa stanarima sastao i poručio im da će dobiti pomoć od Grada Beograda preko Centra za socijalni rad. Vesić je izjavio da stanari nisu krivi zbog bahatog investitor­a, koji će morati da, ako šteta ne može da se sanira, napravi novu zgradu i porodicama u njoj da stanove.

KRIVIČNE PRIJAVE

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Građevinsk­a inspekcija i policija izvršili su uviđaj i saslušali odgovorna lica - izvođača radova na gradilištu, kao i investitor­e objekta, koji su fizička lica. Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navodi tužilaštvo i napominje da ne postoje razlozi zbog kojih bi tražilo od suda da im se odredi pritvor.

U tužilaštvu su rekli da iz do sada prikupljen­ih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo protiv opšte bezbednost­i, te naredili da izvođač radova sanira temeljnu jamu po hitnom postupku.

FIRMA PROMENILA DELATNOST

Inače, firma “Ropeber studio doo”, koja je izvođač radova na zgradi koja se pravi na placu pored, do marta ove godine bavila se snimanjem filmova za odrasle koji su objavljiva­ni na sajtu “Ropeberry”. Kako je navedeno na sajtu, uz novčanu nadoknadu od jednog do 15 evra mogu se gledati “sadomazo filmovi visokog kvaliteta za odrasle”. Prema podacima iz APR, ova firma osnovana je pod imenom “Ropeberry Studio doo” 15. oktobra 2020. godine, a kao delatnost je navedeno da se bave “zabavnim i rekreativn­im delatnosti­ma.” Međutim, od 30. marta ove godine “Ropeberry studio doo” postao je “Ropeber studio doo”, a kao nova delatnost ove navedena je - izgradnja stambenih i nestambeni­h zgrada.

Ako šteta ne bude mogla da se sanira, investitor će morati da napravi novu zgradu

NOVI DIREKTOR

Promenom naziva firme promenjena su i imena zakonskih zastupnika, odnosno direktora. Pa je tako ime prethodnog direktora Marka Gordona izraelskog porekla, obrisano a kao novi direktor upisan je Milovan Radojević. Promenjeni su i članovi - pa je tako ime Line Eline Shokoline obrisano, a novi član ove firme postala je ruska državljank­a Ljudmila Aleksandro­vna Korobova.

Šta je tačan uzrok urušavanja zgrade treba da utvrdi inspekcija, no stručnjaci i građevinar­i govore da je u pitanju greška tokom kopanja za temelj druge zgrade. Podsetimo, samo pukom srećom u ovom haosu nije bilo povređenih - stanari su evakuisani nekoliko minuta pre urušavanja, kao i radnici na gradilištu.

Firma koja je izvođač radova na zgradi pored do pre par meseci bavila se snimanjem filmova za odrasle

18. JUL 2021. /

/

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia