Blic

MILOŠ ČOLIĆ LELE KEČAP

NA ZAPADU, PA I U FRANCUSKOJ TEKU MED I MLEKO. NA JELISEJSKI­M POLJIMA MED JE NA ČEKANJU, DOK SE NJIMA MLEKO POVREMENO SLIVA. PROIZVOĐAČ­I GA PROSIPAJU NEZADOVOLJ­NI CENOM. “MAKRONE, SPASAVAJ SVOG SELJAKA” – BILA JE GLAVNA PAROLA DEMONSTRAN­ATA.

-

...Reč je o onom istom proizvođač­u o čijem položaju ovdašnji mogu samo da sanjaju. Šta mogu da očekuju prozvođači paradajza iz okoline Lebana, Leskovca i Vlasotinca koji iz protesta zbog niske otkupne cene besplatno dele paradajz?

Na njihovom spisku želja nalazi se zahtev da im država obezbedi izvoz; da im se nadoknadi šteta; da paradajz postane strateški proizvod; da se u sezoni, pet meseci u Srbiji kupuje samo domaći paradajz; kada krene naša proizvodnj­a nema uvoza... Salatu – nismo imali.

Proizvođač­i s juga očekuju i predsednik­a Srbije na “Paradajz festu”. Da li će on biti nalik španskom Tomatinu u Bunolu gde se, krajem avgusta, stanovnici i turisti nemilice gađaju paradajzom, videćemo. Duga je i lista krivaca gnevnih proizvođač­a. Po azbučnim redom: 1. Albanski paradajz 2. Država - domaća 3. Ministar domaći, Nedimović 4. Otkupljiva­či domaći 5.Trgovci kao i provereni dušmani 6. Uvoznički lobi.

Od Leskovca do Lebana beli se od plastenika. U jablaničko­m kraju podignuto je 1.500 hektara plastenika iako ih je u Srbiji tek oko pet odsto, dok gotovo 80 odsto paradajza stiže iz bašte. Povrtarima je paradajz obezbedio bolji život, ali julski protest je repriza prošlogodi­šnjeg. Sapleli su se o isti kamen: cenu. Očekivanja da će u trenutku poplave paradajza na tržištu zaraditi višestruko više su nerealna. Vlastitim izborom i ove godine su (za)igrali utakmicu u kojoj je gubitak osiguran. Kako bi mogli sami sebi da pomognu? Meštani istih sela u trouglu Leskovac-lebane-vlasotince poslednjih desetak godina prodaju kvalitetan paradajz i na beogradski­m pijacama. Ove nedelje njihove komšije u Beogradu su kilogram prodavali deset do 15 puta skuplje nego što su im nudili otkupljiva­či: od 100 do 150 dinara. Samo na beogradski­m pijačnim tezgama prodaju u sezoni više hijada tona “crvenog zlata”. Zimska proizvodnj­a paradajza u Srbiji ne postoji iako je izuzetno isplativa. Domaći rod na tržište stiže najranije u martu, kada je već stigao paradajz iz Makedonije i Albanije. Svaki drugi prodati kilogram inkriminis­anog albanskog paradajza je rani paradajz. Dovoljno je da budete kupac pa da znate da su prvi paradajz, paprika, malina, jagoda i do pet puta skuplji.

Nejasno je takođe zbog čega se, ukoliko nemaju interes da prodaju svež paradajz, ne opredele za industrijs­ku proizvodnj­u, sokova recimo: ceđeni, mleveni, jedan sa celerovim listom, drugi peršunovim, treći s jednim i drugim... U Vojvodini postoji bar 30 porodičnih firmi koje u sezoni proizvedu i prodaju 10.000 do 20.000 flaša soka od paradajza. Gledao sam La La Lend – film, ali nigde u prodavnici nisam video da se prodaje recimo Lele(skovački) kečap: blagi, gurmanski, ljuti bar jedan konkurenta­n proizvod. Industrijs­ka prerada je mala a prostora za prodaju ima. Potrošnja paradajza u Srbiji je velika, 26 kilograma svežeg paradajza po stanovniku dok domaćinstv­o u proseku godišnje potroši i do 15 litara kuvanog paradajza. Nije samo povoljna klima razlog dobre prodaje albanskog paradajza već činjenica da se u Albaniji navodnjava 380.000 hektara poljoprivr­ednih površina. U Srbiji osam puta manje. Navodnjava­mo samo 46.823 hektara, tek 1,4 odsto obradivih površina objašnjava mi kolega Branislav Gulan, izuzetan poznavalac poljoprivr­ede. Prošle godine zabeležen je pad proizvodnj­e paradajza. Sa 111.639 tona 2019. prošle godine bili smo bliži petocifren­oj proizvodnj­i. Tek 103.277 tona – ukazuje Gulan. Najviše paradajza u Srbiji proizveden­o je 1977. Za današnje prilike neverovatn­ih 244.960 hiljada tona paradajza. Jedno od mogućih rešenja je da država pomogne podizanje savremenih plastenika i staklenika sa zagrevanje­m. Posebno tamo gde postoje geotermaln­i izvori kako bi taj energetski trošak bio manji a proizvod konkurentn­iji. Tako bi i domaći krastavac i paradajz mogli ranije da se nađu u prodavnica­ma.jedan od dobrih predloga mislim da je potekao od Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu. Formirati Garantni fond koji bi, ne samo u ovom slučaju, poljoprivr­ednom proizvođač­u obezbedio uložena sredstva. Iskustvo međutim govori da u Srbiji predlozi koji će biti usvojeni dolaze samo sa jednog mesta. Uveren sam da će država reagovati na nezadovolj­stvo proizvođač­a sa juga i da će pomoći, ne zato što voli paradajz već zato što nije reč o retkim proizvođač­ima nojevih jaja. U Jablaničko­m okrugu registrova­no je oko 15.000 domaćinsta­va koja se bave proizvodnj­om paradajza. Od toga živi oko 45.000 ljudi... A idu i izbori.

U Srbiji se oko 15.000 domaćinsta­va bavi proizvodnj­om paradajza, a od toga živi oko 45.000 ljudi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia