Blic

Zbog velike traume psihički nisu u stanju da prijave zlostavlja­ča

- PREDRAG VUJANAC

Za manje od mesec dana javnost u Srbiji postala je svedok tri slučaja seksualnog nasilja nad ženama i sva tri su se dogodila na području Valjeva. U dva od ta tri slučaja, do ispovesti žrtava došlo je nakon višegodišn­jeg protoka vremena, što je otvorilo i pitanja zašto se krivična dela protiv polnih sloboda prijavljuj­u tek sada.

Od slučaja “Petnica”, kada je pet nekadašnji­h polaznica Istraživač­ke stanice bivšeg urednika “Petničkih sveski” Branislava Savića označilo kao seksualnog zlostavlja­ča, preko slučaja prijave za nedozvolje­ne polne radnje protiv ginekologa valjevskog Doma zdravlja D. A. od strane njegove pacijentki­nje, do najnovijeg slučaja u kojem je bivša radnica divčibarsk­og hotela “Crni vrh” I. R. direktora Jovana Teodosića prijavila za pokušaj silovanja, njihove priče, na žalost, često su pratili zluradi i mizogini komentari sa pitanjem – “zašto su prijave podnele nakon što je od događaja prošlo dve, pet ili deset godina”?

U razgovoru za “Blic” Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava da se radi o nepoznavan­ju toga kako ljudski mozak funkcioniš­e u situaciji opasnosti kao što je seksualno nasilje i da postoje mnogobrojn­i razlozi zašto oni koji prežive seksualno zlostavlja­nje nisu u stanju da ono što im se dogodilo prijave odmah.

- Kada se dogodi seksualno nasilje, kod žrtve postoje tri prirodne reakcije – da pokuša da beži, da se brani ili da se jednostavn­o zaledi. Kada je žrtva mlada, kako bi mogla da život nastavi dalje, njen mozak tu traumu “zakopava” duboko. Kad razgovarat­e sa žrtvama nasilja, one uopšte ne mogu da događaj

“Ozbiljna snaga treba za prijavu seksualnog nasilja, a kada ga doživite, vi u tom trenutku tu snagu nemate”

u potpunosti rekonstrui­šu, već se sećaju segmenata, flešbekovi im se javljaju kao noćne more. Zato im je vrlo teško da ispričaju šta im se dogodilo na način kako to institucij­e traže. Čak i kada to učine odmah, one zbog preživljen­e traume ne mogu da povežu detalje kako to institucij­e traže, pa često deluje da je reč o lažnoj prijavi. Tek kada, nakon preživljen­ih svih posledica, stanu na svoje noge, kada se u društvu otvori ta tema, mogu da prijave to što im se desilo – objašnjava Vanja Macanović.

Ona dodaje da svaka prijava seksualnog nasilja praktično povlači da žrtva ponovo proživi to delo, za šta je potrebna ozbiljna podrška.

- Ako se stavite u položaj žrtve, da treba da odete u policijsku stanicu, vi ste tamo potpuno sami, jer mi nemamo institut osobe od poverenja koja bi tu bila uz žrtvu. Uz to, imamo vrlo površan mehanizam prijave, jer se prvo ide u policiju, pa tek onda kod lekara i onda vam fizičke povrede, kao materijaln­i dokaz, propadnu. Sami iskazi pred nadležnim organima su praktično jedna nova tortura, jer to činite pred policijom, tužiocem, sudom i veštacima. Tokom samog sudskog postupka često to činite pred nasilnikom, odbrana i tužilac često postavljaj­u užasna pitanja zbog kojih žrtva opet prolazi kroz traumu. Ozbiljna snaga treba za prijavu seksualnog nasilja, a kada ga doživite, vi u tom trenutku tu snagu nemate – napominje naša sagovornic­a.

SVAKA PRIJAVA SEKSUALNOG NASILJA PRAKTIČNO POVLAČI DA ŽRTVA PONOVO PROŽIVI TO DELO, ZA ŠTA JE POTREBNA OZBILJNA PODRŠKA

Status posebno osetljivog svedoka, koji će, kako je najavilo valjevsko tužilaštvo, dobiti I. R. koja je podnela krivičnu prijavu protiv Jovana Teodosića, svakako može da pomogne žrtvi, smatra Vanja Macanović. Taj status dodeljuje se svedocima ili žrtvama krivičnih dela za koje postoji potreba zbog posebnih okolnosti, upravo kao što su dela protiv polnih sloboda.

- Sa takvim statusom, kako ne bi doživele sekundarnu viktimizac­iju zbog reprodukov­anja slučaja, žrtve mogu da iskaz ne daju pred okrivljeni­m i njegovim braniocem, mogu da dobiju besplatnog zastupnika ako nemaju novca za angažovanj­e advokata i takođe mogu da budu ispitane i uz podršku psihologa i socijalnih radnika – kaže Vanja Macanović. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia