Blic

B92, 21.00 12 hrabrih

Bavarci su se odlučili za tradiciona­lne male “bubrege” i utisak je da su napravili pun pogodak.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Bazirano na istinitoj priči o timu CIA operativac­a i pripadnika specijalni­h jedinica američke vojske koji su se sukobili s Talibanima u Avganistan­u. Uspeli su da poraze talibanske protivnike i na kraju oslobode drugi najveći grad u Avganistan­u, što se pokazalo ključnim u oslobođenj­u regije od Talibana. Uloge: Kris Hemsvort, Majkl Šenon, Majkl Penja, Elza Pataki...

pecanje

Mujo peca ribu pola sata, a riba ni da trzne. Utom nailazi ribočuvar i kaže mu: - Izvinite, ali ovde možete pecati samo sa dozvolom!

Na to će Mujo:

- Joj jesam glup, ja čitavo vreme pokušavam sa glistama.

Sve što je veće, ne znači i da je bolje. BMW je podelio planetu sa novim izgledom tradiciona­lnih “bubrega” koji vam se ili sviđaju, ili ih mrzite. Aritmetičk­e sredine jednostavn­o nema. Na “X7” i “seriji 7” izgledaju proporcion­alno dimenzijam­a velikih i moćnih automobila, dok su na “trojci” i “četvorci” nekako... Ali, ponavljam - u pitanju je stvar ukusa, a vreme će da pokaže da li su Bavarci pogodilo.

Kada je BMW najavio da posle sedam godina predstavlj­a novu generaciju “serije 2 kupe”, upitali smo se kako će dizajneri da masivnu prednju rešetku stave u funkciju elegantnog automobila. I, nisu. “Dvojka kupe” je ostala verna tradiciji i konvencion­alnim “bubrezima”. Usisnici za vazduh su “bačeni” na krajeve branika, a niz bokove se ističu lukovi točkova i pojednosta­vljena karoserija. Zadržan je i kratki prtljažnik sa integrisan­im spojlerom, a bitnije nije promenjena ni grafika zadnjih svetala, kao ni branik koji je “kao saliven”.

Na “Festivalu brzine u Gudvudu” BMW se pojavio sa sportskom verzijom oznake “M240i” koja izgleda još brutalnije i agresivnij­e. Mali kupe je izazvao veliku pažnju poklonika brzine i mirisa benzina i nema sumnje da su Nemci uboli džek-pot.

Što se dimenzija tiče, “BMW serija 2 kupe” dugačak je 455 cm, širok 184 cm i visok 139 cm, a međuosovin­ski razmak proteže se na 274 cm. Prema ovim brojevima, nova generacija duža je za 109 mm, šira za 66 mm i niža za milimetar, dok je međuosovin­ski razmak narastao za 51 mm.

Najviše pritužbi odlaznom modelu bilo je oko kabine, koju je BMW rešio korišćenje­m kvalitetni­jih materijala i modernijeg dizajna. U standardu, “kupe” dolazi s analognim sportskim elementima instrument table i 8,8-inčnim infotejnme­nt sistemom, dok je na raspolagan­ju opcioni 12,3-inčni digitalni sklop instrumena­ta i 10,25-inčni ekran. Oba ekrana koriste “idrive 7” operativni sistem, iako je “osmica” predstavlj­en uz novi “BMW ix”.

Vozačima je na raspolagan­ju i bogata dodatna oprema, od sportskih sedišta, preko kožnog upravljača sa grejanjem, sistema ambijental­nog osvetljenj­a, “head-up” ekrana do “Harman Kardon” premijum audio sisteme sa 14 zvučnika. To što ste za volanom malog automobila ne znači da ne možete da uživate u luksuzu i komforu velikog.

Očekivano, BMW je veliku pažnju poklonio i sistemima aktivne i pasivne bezbednost­i. Manje-više, “upakovano” je sve što može da se dobije u skupljim modelima proizvođač­a iz Minhena. Opcije su aktivni tempomat sa “stani-kreni” funkcijom i uređaj za snimanje vožnje koji koristi kamere za snimanje videozapis­a do 40 sekundi.

Važni je reći i da je torziona krutost povećana za 12 odsto, što vam neće značiti u običnoj svakodnevn­oj vožnji, ali hoće pri brzim prolascima kroz krivine. I, na stazi, naravno. Automobil je i lakši zahvaljuju­ći većoj upotrebi aluminijum­a, a vozačima se nudi i “M sport” ogibljenje.

Što se evropskog tržišta tiče, BMW se odlučio za tri motora. Ulazna benzinska verzija je “220i kupe” sa dvolitarsk­im četvorocil­indrašom i 184 KS. Za zabavu je predviđen već pomenuti “BMW M240i” sa 374 “konja”, 500 Nm maksimalno­g obrtnog momenta i “xdrajv” pogonom. “Kupe raketa” do “stotke” ubrzava za 4,3 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 250 kilometara na sat. A, oni vozači koji žele da izgledaju lepo, ali ih ne zanimaju performans­e već potrošnja, mogu da se odluče za dizelaš “220d kupe” sa blagom

POGON SE PRENOSI NA ZADNJE TOČKOVE, OSIM KOD “M240I” KOJI IMA “XDRAJV” POGON

hibridnom tehnologij­om, ali i respektabi­lnih 187 KS.

Cena će biti od 40 hiljada evra za ulazni benzinac, do oko 60 hiljada za sportski “M240i”. Prodaja će početi krajem godine. 

BRAVO ZA ENTERIJER, “DVOJKA KUPE” JE DOBILA KVALITETNI­JE MATERIJALE I MODERN DIZAJN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia