Blic

Baterija koja traje tri i po dana

- A. PIJEVAC

Automobil će se proizvodit­i samo u Nemačkoj, a zanimljivo je da i dalje postoji dizel verzija.

Bez velike pompe, “Opel” je izbacio zvanične fotografij­e nove šeste generacije “astre”, koja na tržište stiže već krajem godina. Očekivano, promena je mnogo, a jedna od važnijih je da se proizvodnj­a iz Nemačke i Poljske kompletno prebacuje u Nemačku. Takođe. “astra” će koristiti modularnu platformu “Pežo-sitroen grupe”, kakvu koriste novi “pežo 308” i “sitroen C4”.

A, to znači da će uz poznate francuske trocilindr­ične turbo benzinske motore 1.2 sa 110 i 130 KS), te 1.5 dizelaš sa 110 KS u ponudi po prvi puta biti plug-in hibridna verzija bazirana na 1.6 turbo benzincu i elektromot­oru, I to u dve također dobro poznate verzije iz “Pežoovih” i “Sitroenovi­h” modela - osnovna će imati 180, a snažnija 225 KS (kao OPC model).

Uz ručni menjač sa šest brzina ugrađivat će se i automatski s osam, a ogibljenje će biti polukruto sa samoadapti­vnom funkcijom uz jače motore. U “Opelu” uveravaju kako će “astra” biti vozačkije orijentisa­na i sportskija nego ikada pre. Čista električna verzija, zasad nije u planu.

Dinamična kao nikada pre, sa prozirnim, zategnutim površinama, detoksiran­im suvišnim elementima i sa novom zaštitnom maskom “opel vizor”, novom generacijo­m “Opel” pokazuje da je “astra” spremna da definiše novu eru. Lansiraće se ove godine kao sportski hečbek sa pet vrata i sa još više prostora od prethodnic­e. Sa dužinom od 4.374 milimetara i širinom od 1.860 mm, pogađa samu sredinu kompaktnog segmenta.

Skok u vremenu dogodio se u unutrašnjo­sti. Uz potpuno digitalni “pure panel”, analogni instrument­i prenose se u istoriju. Umesto toga, novi interfejs sa svežom, modernom grafikom nudi kupcima čisto, intuitivni­je iskustvo. Putnici mogu novom “astrom” da upravljaju intuitivno preko izuzetno širokih ekrana osetljivih na dodir, baš kao i pametni telefon. “Opelovi” dizajneri i inženjeri su se pobrinuli da vozač dobije sve potrebne informacij­e i korisne radne mogućnosti, ali da nije opterećen suvišnim podacima ili funkcijama. Pored toga, ključnim postavkama kao što je kontrola klime i dalje se može upravljati putem fizičkih prekidača i dugmadi.

Prethodni model je igrao pionirsku ulogu u uvođenju adaptivnog “matriks” svetla 2015. godine, a ova generacija sada prvi put donosi najnoviji razvoj osvetljenj­a u kompaktni tržišni sektor - “Intelli-lux LED Pixel Light”. Ova najsavreme­nija tehnologij­a sadrži ukupno 168 LED elemenata u segmentu - po 84 u svakom ultra tankom faru. Glavni snop se neprimetno prilagođav­a u milisekund­ama, bez odsjaja za ostale učesnike u saobraćaju. Nadolazeći saobraćaj je tačno „isečen“. Domet i smer svetlosti se razlikuju u zavisnosti od situacije u vozilu i okoline.

Cena još nije poznata, ali se očekuje da u Nemačkoj bude od 20.800 evra za bazni benzinac.

LED elemanta nalazi se u svetlima na novoj “astri”

U trci za što jačom kamerom i ekstremno brzim procesorim­a, malo smo se svi pogubili zaboravlja­jući šta je glavna namena mobilnog telefona – da bude pouzdan kako bismo mogli da ga koristimo za pozive i razmenu poruka, da mu baterija dovoljno traje da ne moramo stalno da budemo zavisni od punjača i da ne košta pravo bogatstvo.

Međutim, Wiko se odlučio za drugačiji pristup i to su pokazali sa svojim novim modelom iz Power U serije a koji nosi oznaku Power U10. U pitanju je telefon čija baterija traje do tri i po dana, na jednom punjenju, a koji je u prodaji za 15.000 dinara.

Odlučili smo da testiramo najpre izdržljivo­st te baterije. Ona je kapaciteta 5000mah i tokom korišćenja, i to intenzivno­g, uz igranje igrica, striming i konstantno korišćenje interneta, baterija zaista i traje preko tri dana. Poseban dodatak je opcija AI Power za bolju optimizaci­ju energije. Ova tehnologij­a uštede energije upravlja ponašanjem i potrošnjom aplikacija in a taj način dodatno produžava vek baterije.

Ovo jeste najjača opcija Power U10 telefona, ali svakako ne jedina njegova dobra strana. Veliki plus ide na dizajn. Na našem testu bio je model u svetlo plavoj boji pri čemu je pozadina urađena od kvalitetne plastike koja pruža dobar osećaj prilikom držanja u ruci. Napred je veliki displej od 6,8 inča što će dobro doći svima koji provode puno vremena igrajući igrice ili strimujući serije i filmove preko telefona. Bez obzira na veličinu, može se koristiti jednom rukom a reprodukci­ja slike (kao i boja) sasvim je zadovoljav­ajuća za telefon ove kategorije.

Onaj “budetski” deo telefona osetiće se na primer kod memorije jer dolazi sa 32GB unutrašnje memorije koja se doduše može proširiti Microsd karticom od 256GB. Ima pristojan A25 octacore 1.8 GHZ procesor, a tu je i 3GB RAM.

Kamera je pristojna, ali ne možete očekivati čuda, naročito kada se uzme u obzir da je u pitanju telefon iz niže cenovne kategorije. Tu je sočivo od 13MP koje odrađuje solidan posao kod slikanja klasičnih fotki, ali koji nema prevelik domet ako koristite neko veće zumiranje. Za pristojne fotografij­e po slabijem

Telefon dolazi u kutiji koja je napravljen­a od recikliran­og materijala

osvetljenj­u zaslužan je namenski

Night Mode način rada, a na prednjoj strani je smeštena selfi kamera od 5MP.

Power U10 se pokazao kao solidan a pouzdan telefon koji će odgovarati pre svega mlađoj populaciji, naročito zbog istrajne baterije, ali i modernog izgleda. 

 ??  ?? UZ POTPUNO DIGITALNI “PURE PANEL”, ANALOGNI INSTRUMENT­I PRENOSE SE U ISTORIJU
UZ POTPUNO DIGITALNI “PURE PANEL”, ANALOGNI INSTRUMENT­I PRENOSE SE U ISTORIJU
 ??  ?? PORED BENZINSKE I DIZEL VERZIJE, PRVI PUT JE U PONUDI I PLAG-IN “ASTRA” U DVE VERZIJE - SA 180 I 225 KS
PORED BENZINSKE I DIZEL VERZIJE, PRVI PUT JE U PONUDI I PLAG-IN “ASTRA” U DVE VERZIJE - SA 180 I 225 KS
 ?? FOTO: MITAR MITROVIĆ ??
FOTO: MITAR MITROVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia