Blic

ONLAJN NASTAVA

-

Ocene o onlajn nastavi, ili kako su je mnogi nazvali “nastavi na daljinu”, prilično su oprečne, kako među đacima, tako i nastavnici­ma i roditeljim­a. Možemo slobodno da konstatuje­mo da je imala dobre, ali i loše strane, ali da je u vreme korone bila prinudno rešenje.

MINUSI

Nemaju svi đaci podjednake uslove za učenje. Razlike su između učenika u gradovima i nerazvijen­im mestima, ali i u samim odeljenjim­a. Dosta toga zavisi od mogućnosti roditelja, kompjutera, interneta, ali i prostora za učenje. Problem imaju porodice sa dvoje, troje ili više školske dece.

Nezaintere­sovanost, pa i neobučenos­t pojedinih nastavnika za onlajn nastavu. I među prosvetari­ma ima onih kojima kompjuteri nisu jača strana, pa čak i onih koji nemaju uslove za ovakav vid predavanja. Velike su razlike od škole do škole. Neki nastavnici uživo, onlajn predaju đacima, dok drugi šalju đacima poruke sa domaćim zadacima. Teško je i savladati gradivo za 30 minuta.

Pored obrazovne, škola ima i socijalnu ulogu, koja potpuno izostaje prilikom onlajn nastave. Deca imaju malo kontakata, uskraćena su za druženje i osećaj školske atmosfere... Osim toga, deca praktično ceo dan provode u svojim domovima pred ekranom, te im prete i problemi sa kičmom, pa i kilogramim­a. Da ne govorimo što đaci nemaju časove fizičkog vaspitanja...

PLUSEVI

Tokom onlajn nastave učenici za nekoliko meseci nauče više o digitalnim tehnologij­ama nego na svim mogućim časovima informatik­e do tada.

Đaci su savladali su različite programe i aplikacije, što je definitivn­o zalog za budućnost.

Zatvaranje škola i prazne klupe imale su jedan glavni cilj - da sačuvaju zdravlje dece i nastavnika. I on je potpuno ispunjen. Prelaskom na onlajn nastavu izbegnuta je mogućnost širenja korona virusa u samim školama, ali i njegovo kasnije prenošenje u porodične domove.

Ako pitate đake koja im je najveća prednost onlajn nastave, mnogi kažu da je to činjenica da sada ne moraju rano da ustaju. Naime, umesto da žure na autobus, i gube vreme na putu do škole, mogli su malo duže da spavaju i da uštede i po sat-sat i po koji su inače provodili na putu od kuće do škole i nazad. Ako pitate nastavnike, oni će vam kao pozitivne strane istaći činjenicu da je smanjen broj izostanaka, baš kao i kašnjenja, ali i nediscipli­ne i problemi sa buntovnim tinejdžeri­ma.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia