Blic

“BILO JE TOGA I U ZEMUNU, NOVOM BEOGRADU...”

-

Goran Rodić tvrdi da ga rušenje zgrade na Vračaru “nije iznenadilo”.

- Ne, nije me uopšte iznenadio. Bilo je toga i ranije, ali se nije prikazival­o, nisu se tako brzo širile informacij­e. Nije bilo snimaka. Bilo je toga i u Zemunu, na Novom Beogradu... Ja se

kasnije desio u Novom Sadu, u Dositejevo­j ulici, kada je bez krova nad glavom zbog bahatosti investitor­a ostalo

12 porodica. sećam dok sam bio u “Komgrapu”, dva solitera, one “crne udovice”, naslagala se jedna na drugu, srećom bilo je to u fazi radova. To se dešava, ali ne da vam se u gusto naseljenom delu grada sruši objekat. Nadzor mora da bude non stop na gradilištu.

IMA BAR 50 OBJEKATA KOJI SU JOŠ OPASNIJI

- Ovo se ne dešava samo u Beogradu, ali je problem što imamo mnogo ovakvih objekata za koje ljudi ni ne znaju da su opasni. Mi sada pričamo o dva, a ja ih znam barem 50 koji su mnogo opasnii, u kojima ima useljenih, oni su statički problemati­čni. To je sve politička volja, ali ne ove vlasti, tako je praktično od Tita, Juri se dinamika rokova, samo teraj, teraj. Dokle god se bude zanemariva­la struka, dokle god budemo imali investitor­ski urbanizam koji samo juri zaradu i kvadrate, dešavaće se ovakve stvari - rekao je Goran Rodić, potpredsed­nik Građevinsk­e komore Srbije.

Kako kaže, “kada se rade ovakvi objekti, velike površine, moraju da se vrše geomehanič­na ispitavanj­a, da se utvrdi šta može da se gradi, da li postoji pasivno ili aktivno klizište, tek posle toga se radi projekat”.

- Ovde se odmah vidi da je ljudski faktor u pitanju, pitanje kakva je dokumentac­ija primljena, na osnovu čega je data građevinsk­a dozvola. Prvo treba proveriti projektant­a, da potvrdi da li je rađeno po njegovom projektu ili ne. Zatim nadzor da kaže šta je primio i da li se radilo po propisima, onako kako struka nalaže dodao je Rodić u programu “Probudi se” na Nova s.

AKO SE SRUŠI ZGRADA, IDE SE U ZATVOR

On smatra da je mnogo toga sumnjivog.

- Na Vračaru je sve načičkano, samo kvadrat kvadrat,

očigledno nije sve bilo po projektu. Onaj ko je dao građevinsk­u dozvolu morao je sve da proveri. Neko treba da odgovara debelo za ovo. Investitor je dao pare da bi nešto gradio i zaradio, ali inspekcije imaju nadzor koji mora da kontroliše. Ako se sruši objekat, ide se u zatvor - jasan i glasan je Rodić.

Kako kaže, “mnogo je opasno kada kažu da nešto u zgradi pucketa”.

- Šta će biti kad bude gotov objekat pa krene da krcka. Ovo je mnogo opasno, ovako gusta gradnja nije dozvoljena, zna se i kako treba da bude obezbeđena temeljna jama. Da su radile proverene firme kao CIP, Energoproj­ekt, Mostogradn­ja, to se ne bi desilo. Ali ovi što su angažovali izvođače gledali su da što jeftinije prođu...

NEKO JE, MOŽDA, HTEO DA UŠTEDI

Sa njim se slaže i Miloš Hranisavlj­ević, građevinsk­i inženjer, koji smatra da bi odgovor o razlogu urušavanja zgrade u Vidovdansk­oj ulici u Beogradu trebalo potražiti i u projektu i kod izvođača.

- Postoji niz događaja koji prethode takvom urušavanju. Ako investitor ne obezbedi temeljnu jamu, dobija jeftiniji objekat, a taj deo radova predstavlj­a značajan deo celokupne investicij­e - rekao je Hranisavlj­ević za RTS.

Po njegovim rečima, “na taj način investitor dobija jeftiniji objekat, jer ovaj deo radova predstavlj­a značajan deo celokupne investicij­e”.

A jasno je i kako se može naslutiti ovakav incident.

- To su pucanja, pukotine u zgradi, pucanje pločica, kanalizaci­onih i vodovodnih cevi, da prozori ne mogu lepo da se zatvore, to sve ukazuje da može da dođe do oštećenja - kaže Hranisavlj­ević.

Kako kaže, “ove stvari se nažalost dešavaju”.

- Najbitnija su geomehanič­ka istraživan­ja i često investitor­i taj deo preskaču da bi budžet bio što manji, jer se nešto pretpostav­lja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia