Blic

MNOGI NISU ISPUNILI USLOVE ZA JEFTINU STOLARIJU

Kako se bliži raspisivan­je javnog poziva za građane, u sklopu projekta povećanja energetske sanacije objekata, sve češće se postavlja pitanje ko će sve moći na isti i da se prijavi.

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Kako je dosad poznato, na konkurs ne mogu da se prijave građani čiji su stambeni objekti ilegalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni, a kako je “Blic” više puta pisao, u Srbiji, prema određenim procenama, ima skoro dva miliona nelegalizo­vanih objekata.

Takođe, na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge, te prema procenama broj uskraćenih za ovu vrstu državne pomoći iznosi i više od dva miliona građana.

Konkurs za jedinice lokalne samouprave je prošlo ukupno 67 opština i gradova, i u ministarst­vu su procenili da će 10.000 domaćinsta­va imati priliku da učestvuje na konkursu.

Prednost na ovom konkursu imaće domaćinstv­a čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana.

- Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju subvencije, a važan kriterijum biće i broj ukućana - istakao je za “Novosti” nedavno Zoran Lakićević, državni sekretar u resornom ministarst­vu.

Građani će, prilikom konkurisan­ja, između ostalog, lokalnim samouprava­ma dostaviti i formular sa predračuno­m firme. Komisije će izaći na teren, nakon dostavljan­ja formulara, kako bi procenile njegovu vrednost.

Isti kriterijum­i važe i za zgrade, sem što će stanari morati da pribave saglasnost polovine stanara ako žele da se prijave na poziv. U slučaju da žele da zamene samo prozore u svojim stanovima, za to je potrebna zajednička odluka.

Na konkurs Ministarst­va energetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni oni koji nisu dostavili kompletnu dokumentac­iju ili koji nisu imali sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu. Ministarst­vo i lokalne samouprave će finansirat­i 50 odsto radova, a ostatak građani.

Država je inicijalno obezbedila 54 miliona dinara, ali je zbog velikog interesova­nja i 67 urednih prijava osigurala dodatna sredstva. Svaka lokalna samouprava mogla je da dobije najviše 100 odsto iznosa koji je sama planirala za energetsku efikasnost, odnosno najviše 10 miliona dinara. Toliko su dobili Beograd, Raška, Stara Pazova, Niš, Zrenjanin, Valjevo, Majdanpek...

Određeni gradovi i opštine, kao npr. Grad Zrenjanin i opština Majdanpek, već su objavili pravilnike kojima propisiju uslove pod kojima građani mogu da dobiju subvencije.

U ovim jedinicama lokalne samouprave, za subvencije mogu da konkurišu stanovnici koji su vlasnici stana ili kuće za koju podnose prijavu. Za taj objekat treba da poseduju papir kojim se dokazuje da je legalan.

Potrebno je da imaju jedan od četiri navedena dokumenta. To su dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji ili građevinsk­a dozvola dobijena kroz redovan postupak obezbeđenj­a dozvole. Mogu da poseduju građevinsk­u dozvolu dobijenu iz postupka legalizaci­je ili rešenje o ozakonjenj­u.

Oko 10.000 domaćinsta­va imaće priliku da učestvuje na konkursu

Ministarst­vo i lokalne samouprave će finansirat­i 50 odsto radova, a ostatak građani

 ??  ??
 ??  ?? Na konkurs Ministarst­va energetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni oni koji nisu dostavili kompletnu dokumentac­iju
Na konkurs Ministarst­va energetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni oni koji nisu dostavili kompletnu dokumentac­iju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia