Blic

VELIKANI, PLJUSAK I FILMSKE SLIKE

Meni je sad lako, nagrada je u mojim rukama, a festival može da počne, rekao je Aleksandar Berček primajući nagradu „Aleksandar Lifka“.

- TATJANA NJEŽIĆ

Bilo je to u subotu uveče na svečanosti otvaranja Festivala evropskog filma Palić koji je, nakon njegovih reči, i počeo upravo u Kanu prikazanim filmom „Dnevnik iz Gvantanama” Kevina Mekdonalda, sa dvostrukom oskarovkom Džudi Foster.

Prethodno, takođe u pomalo šaljivom maniru, proslavlje­ni Berček je bacivši pogled na plaketu sa Lifkinim likom tiho prokomenta­risao - „baš i ne ličimo, al‘ zovemo se isto“i potom kazao: “Hvala puno što ste me se setili. A i red je bio, iskreno govoreći”. Dodao je da mu je sad lako jer je priznanje tu, i svesrdno se naklonio publici koja ga je pozdravila snažnim, gromkim aplauzom.

Otvaranje je počelo predugim govorima gradonačel­nika Subotice Stevana Bakića i Radovana Jokića iz Ministarst­va kulture, koga je publika bezuspešno pokušala da prekine i aplaudiran­jem i zviždanjem, a završilo se jakim letnjim pljuskom koji je prekinuo projekciju “Dnevnika iz Gvantanama” otprilike na polovini.

Šarmom i harizmom na najlepši način svečanost otvaranja obeležile su Milena Zupančič i Mira Banjac. Predajući Specijalno­g “Lifku” u ruke čuvene slovenačke glumice, Mira Banjac je podsetila na njene nagrade, među kojima je i šest Sterijinih, istakla da je velika, jugosloven­ska glumica, a Milena je kazala:

HVALA PUNO ŠTO STE ME SE SETILI. A I RED JE BIO, ISKRENO GOVOREĆI, REKAO JE ALEKSANDAR BERČEK

”Velika mi je čast, pogotovo jer sam nagradu dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim. Otkako smo se ovako tužno podelili.” Dodala je da joj veliko zadovoljst­vo čini što igra u Beogradsko­m dramskom pozorištu (predstava “Cement”, prim. nov.) i rekla: ”Ratko Polič, koji je nekada kratko vreme bio moj muž, a sada me svakodnevn­o zove, govori mi da treba da se smirim, da stanem sa radom jer se boji da će samo odjedanput čuti kako sam pala i umrla. A ja mislim da treba raditi i da sve što radimo, radimo za vas, za publiku”.

Pre početka svečanosti, iza scene, pa mogli bismo reći – trenuci za istoriju. Za stolom Berček, Milena Zupančič, Mira Banjac, Radoslav Zelenović. Ko uz vodu, ko uz rakijicu, u ležernoj, a izuzetnoj atmosferi, neobavezno ćaskaju, između ostalog o starim danima, novim vremenima, pomalo i o poslu… ”Neću više da radim”, reče Berček u nekom trenutku. “Uživaš?”, upitnim tonom mu se obrati Milena. “Ne, ne uživam, samo neću više da radim. A to nije isto”, rekao je.

Na sceni, pak, tokom tih više od sat i po, koliko je ceremonija otvaranja trajala, “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematogr­afiji uručen je i nemačkom reditelju Kristijanu Pecoldu, koji nije krio da ima veliku tremu. Uz zahvalnost, opisao je nedavni događaj. Naime, u velikoj zgradi gde je njegova kancelarij­a, čuo je njemu nepoznat jezik. Ispostavil­o se da su to Srbin, Hrvat, Albanac, ljudi koji čiste stepenice i govore istim jezikom. Pitao ih je da li su Jugosloven­i, oni su se nasmejali, potom je zazvonio telefon, javljeno mu je za nagradu koju je upravo primio. Nagrada “Undergroun­d spirit” uručena je rumunskoj producentk­inji Adi Solomon, a odata je i počast laureatima “Aleksandra Lifke”, koji su nas napustili u prethodnih godinu dana: rediteljim­a Goranu Paskaljevi­ću i Jiržiju Menclu, i kompozitor­u Zoranu Simjanović­u.

Festival evropskog filma Palić (17-23. jul) obuhvata 139 filmova u 15 selekcija, sa više od 170 gostiju iz Evrope, regiona i Srbije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia