Blic

SAMO OVE GODINE 80 INCIDENATA NA KOSOVU

- EKIPA „BLICA“

Burno je bilo juče tokom nastavka dijaloga Beograda i Prištine o normalizac­iji odnosa na Kosovu. Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je besmislene optužbe da je Srbija nad Albancima počinila tri genocida, a srpska delegacija je dokumentov­ala 80 napada na kosovske Srbe samo ove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, pre susreta sa Kurtijem, sreo sa Miroslavom Lajčakom, specijalni­m predstavni­kom EU, kao i Đuzepom Boreljom, visokim predstavni­kom EU za spoljne poslove i bezbednosn­u politiku. Potom je usledio sastanak sa kosovskim premijerom uz prisustvo evroposred­nika i to je bio drugi susret njih dvojice. Teme razgovora bile su, između ostalog, nestale osobe i formiranje Zajednice srpskih opština, ali i bezbednosn­a situacija na Kosovu.

Kurti je odmah na početku optužio Srbiju za, kako je rekao, tri genocida, prvi 1878. a poslednji 1999. godine?! Prema informacij­ama Tanjuga predsednik Vučić oštro je odgovorio na novu provokacij­u predstavni­ka Prištine, demantujuć­i te besmislene navode.

Vučić je potom predstavio detaljan spisak, uz fotografij­e, čak 80 napada na Srbe i incidente kojima su bili izloženi na Kosovu i Metohiji samo od početka ove godine - od prebijanja, preko upada inspekcije u Dom zdravlja u Štrpcu zbog sumnji da su u njemu vakcine

dragica je jedina srpkinja u đakovici

iz Srbije, skrnavljen­ja srpskog groblja, pa do zabrane ulaska sportistim­a i zvaničnici­ma Srbije na Kosovo.

Prvi incident se dogodio na Božić, kada je obijena kuća porodice Vučković u Babinom mostu, potom je odmah posle liturgije na Spasovdan koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije u nedovršeno­j crkvi Hrista Spasitelja u Prištini, na njoj osvanuo grafit na engleskom jeziku “Isus mrzi Srbe”. Ovo je na Tviteru obelodanio diplomata i pisac Jan Bankroft, a inače bila je to prvi put da se na ovom mestu služi verski obred još od 1998. godine.

Usledio je napad na malog Nikolu , koji je zadobio modrice i podlive, a pokidali su mu i krstić koji je nosio oko vrata. Kako je za “Blic” rekla njegova majka Milica, njega je dok je sa braćom i drugarima igrao fudbal iznenada napalo nekoliko Albanaca od 16 i 17 godina.

Oborili su ga na zemlju i šutirali. Zbrinut je u Kliničkobo­lničkom centru u Severnoj Mitrovici, gde je proveo i noć nakon napada.

Najviše napada istrpela je Dragica Gašić, povratnica

na Kosovo i jedina Srpkinja u Đakovici. Dragicu su prvo vređali, onda su joj kamenovall­i prozore, pa joj lomili ulazna vrata od kuće. U pratnji policije je išla u prodavnicu, a onda je i opština Đakovica podnela tužbu Osnovnom sudu u Đakovici kojom se traži da joj se poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru?!

Poslednji incident se dogodio pre samo sedam dana, kada su Albanci napali Ranka Bacića (67) iz sela Dolac kod Kline napali. Naneli su mu povrede lica i ruku.

Predsednik Vučić istakao je posle jučerašnje runde dijaloga da nove prištinske vlasti očigledno žele

atmosferu u kojoj će se Srbi osećati ugroženo.

- Odneli smo listu 80 incidenata teških po bezbednost Srba na KIM. koji su se dogodili od početka ove godine. To je već sada u julu više nego što smo imali tokom cele 2020. godine, naglasio je Vučić i dodao da to govori o užasno promenjeno­j atmosferi na KIM, kao i da prištinske vlasti žele atmosferu u kojoj će se Srbi osećati ugroženo.

Lista incidenata uz fotografij­e malog Nikole Perića i drugih, kazao je, dostavljen­a je šefu evropske diplomatij­e

Đuzepu Borelju, i izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

- To je ono što smo mogli da uradimo, ne zato što smo želeli nekome krivicu na glavu da stavimo već što smo želeli da ukažemo na trend rasta nasilja nad Srbima, naglasio je Vučić dodajući da strah medju Srbima postaje sve veći.

Rekao je da će Beograd uvek biti spreman da razgovara o svemu, dok drugi neće, ali da se sve svodi samo na jedno te isto, a to je da će neko naterati Srbiju da prizna Kosovo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? malog nikolu su napali dok je igrao fudbal s drugarima
malog nikolu su napali dok je igrao fudbal s drugarima
 ??  ?? jučerašnji dijalog beograda i prištine u briselu bio je izuzetno napet
jučerašnji dijalog beograda i prištine u briselu bio je izuzetno napet

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia