Blic

Rado Radun ide u rat

- MARKO TAŠKOVIĆ novinar

Rado Radun ide u rat – mogli bi da glase novi stihovi Bore Čorbe koji oslikavaju još jednu nesreću u kojoj se Srbija našla. Zapravo, član Upravnog odbora RTS-A Branko Radun sluti, bolje reći, priziva novu nesreću ili rat kao jedino rešenje problema Kosova i Metohije?!

Diplomiran­i istoričar koji se predstavlj­a kao politički analitičar, zaneo se u tom predstavlj­anju pa je zaboravio na svoju funkciju i odao se ratnom huškanju. Tako je na Tviteru ničim izazvan pokrenuo temu o kosovskom pitanju i izneo militantan stav. Ko zna, možda je Radun umislio da radi na javnom servisu tokom devedeseti­h godina kada se praktično danonoćno pozivalo u rat na jedinoj nacionalno­j frekvencij­i. Izgleda da mu je baš bliska bliska prošlost da je poželeo još jednom, makar na jedan tvit, da je pretvori u sadašnjost.

Doduše, Radun se emotivno odredio prema svom iracionaln­om predviđanj­u pa je u istoj rečenici u kojoj vidi rat kao jedino rešenje kosovske nevolje napisao i „nažalost“. Samo nije rekao na čiju žalost? Da li na žalost desetina hiljada porodica koje su ostale bez najbližih i krova nad glavom tokom jezivih devedeseti­h kada se ratovima rešavalo, između ostalog, upravo i kosovsko pitanje? Ili možda na žalost hiljada porodica koje bi podjednako bile osakaćene novim vojevanjem? Ili je mislio na žalost miliona ljudi koji bi opet proživljav­ali devedesete, godine patnje, nemaštine, sankcija...

Jedno je sigurno član UO RTS-A nije mislio na svoju žalost jer svakako se on ne bi prvi hvatao za pušku i uniformu. Svakako bi kao dugogodišn­ji aktivista u borbi za zaštitu vitalnih nacionalni­h interesa, kako voli sebe da opiše, našao načina da nastavi tu borbu besmisleni­m idejama. I nije problem što to čini čak i huškanjem na rat na Tviteru. Problem je što to radi kao član javnog servisa. Jer kad rat počne u medijima vrlo lako se seli i u realnost. Uverili smo se u to svi, na Radunovu i našu žalost, krajem prošlog veka.

Možda je Radun umislio da radi na javnom servisu iz devedeseti­h godina kada se danonoćno pozivalo na rat

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia