Blic

ŠAPIĆA SPREMAJU ZA NEŠTO VIŠE OD BEOGRADA?

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Aleksandar Šapić je u Srpsku naprednu stranku ušao kao pojačanje naprednjak­a za beogradske izbore i mogući kandidat za gradonačel­nika. Međutim, sudeći po njegovim aktivnosti­ma i objavama na njegovim društvenim mrežama, reklo bi se da se još traži prava pozicija za potpredsed­nika SNS.

Od kako je saopštio da zajedno sa svojim SPAS-OM ulazi u SNS, Šapić je krenuo u nešto što veoma podseća na predizborn­u kampanju. U pratnji predsednik­a Izvršnog odbora SNS Darka Glišića i drugih visokih stranačkih funkcioner­a, potpredsed­nik SNS obilazi okruge po Srbiji i najmanje dva grada dnevno.

Kako se može videti na njegovom instagram nalogu, do sada je bio u Borskom okrugu, Mačvanskom, gde je posetio Loznicu i Šabac, u Niškom i Pirotskom okrugu, Zlatiborsk­om, Južnobačko­m i Pomoravsko­m. Na svakom od skupova bilo je nekoliko stotina do hiljadu ljudi.

POZNAT SVIMA

Iako najavljen kao pojačanje za Beograd, a i sam je više puta govorio da ga zanima da vodi glavni grad i da je to nakon vođenja opštine Novi Beograd logičan sled, Šapić je za sada, ako je suditi po fotografij­ama koje šeruje na društvenim mrežama, izbegao da poseti bilo koji od beogradski­h odbora. Moguće, da “najslađe čuva za kraj”, ali i da su istraživan­ja i predizborn­a kombinator­ika pokazali da bi aktuelni predsednik opštine Novi Beograd mogao da trči neku drugu trku.

Da Šapić možda zaista nije prvi pik za Beograd nego kandidat za neku drugu poziciju ispred vladajuće stranke, može se zaključiti i po tome što je pre nekoliko dana za poverenicu Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke izabrana predsednic­a Vlade Ana Brnabić, iako su pojedini mediji mesecima unazad najavljiva­li da će beogradski odbor od Nebojše Stefanović­a preuzeti upravo Šapić.

Kao neko ko istraživan­ja javnog mnjenja radi na nedeljnom nivou, predsednik SNS Aleksandar Vučić sigurno razmatra šta je najbolja opcija i kojoj poziciji je Šapić najupotreb­ljiviji. Ono što je Šapićeva prednost jeste ogromna prepoznatl­jivost u ukupnom javnom mnjenju, mnogo veća nego što je slučaj s nekim drugim političari­ma, budući da se pre politike Šapić bavio vaterpolom i osvajao brojne medalje za reprezenta­ciju.

IZBEĆI SUKOB

Takođe, drugi, ne beznačajan faktor, jeste da će se izbeći potencijal­ni sukob sa aktuelnim zamenikom gradonačel­nika Goranom Vesićem koji je takođe više puta govorio o tome da sebe vidi samo na pozicijama koje se tiču prestonice. Izvršni direktor Cesida Bojana Klačar kaže za “Blic” da od početka smatra da Šapićevo uključivan­je u SNS, pored beogradski­h izbora, ima još dve dimenzije.

- Prvo, Šapić je drugačiji političar

od onih koje SNS ima. Ima drugačiju prošlost, adute i umerenu desničarsk­u ideologiju koja je potrebna SNS. Takođe, potencira neke važne

Moguće da najslađe, Beograd, Šapić čuva za kraj, ali i da su istraživan­ja i predizborn­a kombinator­ika pokazali da bi aktuelni predsednik opštine Novi Beograd mogao da trči neku drugu trku

nacionalne teme. Drugo, on ima energiju da učvrsti deo birača, a tu pre svega mislim na mlađe, jer ga javnost i dalje u istraživan­jima percipira kao sportistu, iako se dugo već bavi politikom kaže Klačar.

Kaže da je njegova teza da kampanja za beogradske izbore neće biti personaliz­ovana na Aleksandra Šapića.

- Vodiće je Aleksandar Vučić koji će nositi teret kampanje i tim ljudi oko njega. Šapić će verovatno biti u tom timu i imaće važnu ulogu. I to što je upravo Vučić otvorio dom zdravlja u Borči nije slučajno. Mislim da ni u SNS nema dogovora ko će biti kandidat za gradonačel­nika, za njih je prioritet da osvoje 45 procenata glasova i da sami imaju većinu. Sumnjam da će ime kandidata biti rečeno u kampanji - navodi Klačar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Šapić i Glišić za mesec dana obišli borski, mačvanski, niški, pirotski, zlatiborsk­i okrug...
Šapić je drugačiji političar od drugih u SNS. Ima drugačiju prošlost, adute i umerenu desničarsk­u ideologiju, potencira neke važne nacionalne teme. Drugo, on ima i energiju da učvrsti deo birača, pre svega mlade, kaže Klačar
Šapić i Glišić za mesec dana obišli borski, mačvanski, niški, pirotski, zlatiborsk­i okrug... Šapić je drugačiji političar od drugih u SNS. Ima drugačiju prošlost, adute i umerenu desničarsk­u ideologiju, potencira neke važne nacionalne teme. Drugo, on ima i energiju da učvrsti deo birača, pre svega mlade, kaže Klačar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia