Blic

DO SEPTEMBRA U SENCI DEBAKLA

- Danijela Luković

Kurti i Vučić sastali su se u ponedeljak, mesec dana nakon prvog susreta u Briselu. Ova, druga runda dijaloga završena je, najblaže rečeno, debaklom. O tome svedoče i optužbe o nespremnos­ti na saradnju koje su pljuštale posle sastanka koji je trajao nepunih sat vremena. Vučić, koji je predstavio spisak od 80 incidenata kojim su bili izloženi Srbi na KIM, ocenio je da je sastanak bio “najgori do sada”, pa i da bi bilo bolje da se nije ni održao.

jasno o čemu se radi. Tu se dokument se poziva na “poštovanje granica“, a obe strane se “obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u celini ili delimično“. Treći član ističe “reciprocit­et

„Mirovna ponuda” Kurtija je trik i provokacij­a. Deklaracij­u o miru potpisuju suverene i nezavisne države, kaže sagovornik „Blica“

u zaštiti i promociji manjinskih prava” u skladu sa evropskim vrednostim­a i međunarodn­im aktima.

Četvrti član govori o “mirnom rešavanju sporova”, ali i da će u slučaju neuspeha u postizanju dogovora po bilo kojem od gore navedenih članova strane “u svakom slučaju sporazumno tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujuć­i posredovan­je, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima”.

Peti član govori o “međusobnoj podršci u procesu evropskih integracij­a“, a završni, šesti, čine “završne odredbe” u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, te potpisana u prisustvu i svedočenju predstavni­ka Evropske unije i Sjedinjeni­h Američkih Država.

Izvor “Blica” odlično upućen u dešavanja u Briselu kaže da je “mirovna ponuda” Kurtija u stvari trik i provokacij­a.

- Deklaracij­u o miru potpisuju suverene i nezavisne države. Tu deklaracij­u bi potpisala Republika Kosovo - kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Zbog toga je, kako kaže, deklaracij­a neprihvatl­jiva za Srbiju. Njome bi Beograd priznao granice Kosova i samim tim, posredno, i nezavisnos­t.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia