Blic

MISTERIOZN­A SAMOUBISTV­A U HRVATSKOJ VOJSCI

Za nešto više od mesec dana u Hrvatskoj je pronađeno pet mrtvih vojnika van službe, a državni sekretar u Ministarst­vu odbrane Zdravko Jakop tvrdi da nijedna od tih smrti nema veze sa službom.

-

PREDSTAVNI­CI MORH-A SU rekli da su se samoubistv­a dogodila van kasarni i da za smrt vojnika nije kriv sistem.

- To je važno reći. Radi se o profesiona­lnim vojnicima, koji su bili u radnom odnosu u Vojsci i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoje lične stresove i probeme. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani - rečeno je.

Poslednji slučaj smrti dogodio se u ponedeljak na području Vukovarsko-sremske županije, kada je pronađeno telo žene pripadnice Oružanih snaga. To je peti smrtni slučaj u Oružanim snagama Republike Hrvatske za nešto više od mesec dana, a sve je počelo 8. juna, kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav dobrovolja­c

OSRH.

Dva dana kasnije na području Bjelovarsk­o-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali vojnik. Nezvanično je otkriveno da je 30-godišnjak pronađen mrtav u automobilu na parkingu, kao i da je saoubistvo počinio pištoljem. Telo trećeg stradalog vojnika pronađeno je na području Varaždinsk­e županije, a četvrtog je pronađeno na području Zagrebačke županije.

Direktor Glavnog štaba Oružanih snaga Ivica Olujić je rekao da su svi pronađeni

morh je rekao da smrti vojnika nisu povezane sa službom

vojnici izvršili samoubistv­o, da su bili na lekarskim pregledima, kao i da su starosti od 30 do 53 godine.

- U svim ovim slučajevim­a u istragama učestvuje i policija i ostali organi. S obzirom na to da su se ovi događaji dogodili relativno nedavno istrage još uvek traju - kazao je Olujić.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da prati situaciju, da su to, kako je rekao, stvari koje se događaju, ali i da će još malo pričekati dok još nešto kaže o tim slučajevim­a.

- Pratim to i znam to sve vreme. To su stvari koje se događaju, pogotovo u ovako psihološki uzdrmanom periodu, izolacije... Neki su uzdrmani, imaju dugove. Znam dosta o tim tragedijam­a, ali pričekaću još malo pre nego što još nešto kažem. Ne postoji veza između slučajeva, ali postoji socijalno-patološka povezanost - rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik Milanović rekao je da ne postoji veza između slučajeva, ali da su svi primeri socijalno-patološki povezani

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia