Blic

Dobili otkaze jer tvrde da rektor mora u penziju

Troje docenata Državnog univerzite­ta u Novom Pazaru, na odseku za biomedicin­u, dobilo je otkaze, jer su kako piše u rešenju, zaposleni suprotno Zakonu o visokom obrazovanj­u.

-

IAKO JE NOVI ugovor o radnom odnosu sa njima prošle godine sklopio rektor Miladin Kostić, isti je potpisao i rešenje o otkazu. Ali, zapravo reč je o troje profesora koji su upozorili da je Kostić sa čak 68. godina i dalje rektor.

U pismima koja su poslata ministarst­vu prosvete i Skupštini Srbije, profesori navode da je nakon raspisivan­ja konkursa za izbor rektora, jedini kandidat na sednici Veća bio Miladin Kostić, iako ima 68. godina, i uslov za odlazak u penziju.

- Nas troje profesora je dobilo otkaze jer smo ukazali da po autentično­m tumačenju Zakona o visokom obrazovanj­u, Kostić sa 68. godina nema pravo da bude rektor. Niti može da više da radi, jer nije raskinuo radni odnos na neodređeno. Kada smo pokrenuli taj problem dobili smo otkaze. Smatram da je to vid osvete, kazne i otkaza - kaže docent Fadil Škrijelj.

A u odgovoru koji su dobili od Ministarst­va prosvete i piše da je zakon prekršen.

- Produžavan­je radnog odnosa nastavniku i nakon škrijelj i mulić Dobili otkaz iako su imali ugovor na pet godina

kraja školske godine u kojoj je navršio 65 godina života, bez prestanka radnog odnosa u visokoškol­skoj ustanovi, suprotno je Zakonu o visokom obrazovanj­u. Zato se može smatrati da nastavnici koji imaju takav radni odnos suprotan Zakonu, ne mogu biti birani za organ poslovođen­ja visokoškol­ske ustanove - navodi se u odgovoru Ministarst­va prosvete.

Neurolog Fadil Škrijelj i internista Mersudin Mulić dobili su otkaze uz obrazložen­je da ne mogu obavljati privatnu praksu u svojim ordinacija­ma i biti profesori. Hidrobiolo­g Vera Vukanić otkaz je dobila jer je navodno zvanje docenta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia