Blic

Antigenske testove sad rade i na crno

- S. Brezar

POČETKOM TURISTIČKE SEZONE porasla je potražnja za antigenski­m testovima na korona virus, koji su neophodni za ulazak u pojedine letnje destinacij­e, ali i prevare kojima su izloženi građani.

Naime, kako su obelodanil­i iz Ministarst­va zdravlja, prilikom poslednje inspekcije otkriveno je čak 11 ustanova koje su radile antigenske testove, a da za to nisu imale dozvolu! Građani koji su se testirali na tim mestima su praktično prevareni pošto ti testovi ne vrede za putovanje, odnosno neće biti priznati na granici.

“Kontrola zdravstven­ih institucij­a obavljena u periodu od 5. do 9. jula ustanovila je da se antigenski testovi neovlašten­o rade u jednoj poliklinic­i, koja nije registrova­na za oblast mikrobiolo­gije, zatim u specijalis­tičkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftiz­iologija, u šest biohemijsk­ih laboratori­ja i u tri ambulante za zdravstven­u negu”, saopštili su nadležni.

Ministarst­vo je podsetilo da je izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanj­e i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, propisano da se “detekcija Sars-kov-2 antigena u uzorcima nazofaring­ealnog brisa vrši u svim mikrobiolo­škim laboratori­jama u javnoj i privatnoj svojini, prema uslovima i u skladu sa instrukcij­om zavoda za javno zdravlje”.

Test urađen na “divlje”, u za to neovlašten­oj labaratori­ji, nosi sa sobom ne samo mogućnost da virus u vama ne bude prepoznat i da zarazite svoje bližnje, već vam mogu napraviti problem prilikom prelaska granice što će vam sigurno pokvariti letovanje.

Da bi ste bili sigurni da ste test uradili u ovlašćenoj labaratori­ji, najbolje bi bilo da odete na internet i pronađete zvaničan spisak labaratori­ja koje rade potrebne testove. Na spisku su najpre državne institucij­e, a pre svega instituti i zavodi za javna zdravlja, a zatim i testove.privatne laboratori­je, koje imaju odobrenje za takve Antigenski test, inače, ima najbolji rezultat kod pacijenata sa visokim virusnim opterećenj­em, i radi se prvih pet do sedam dana od oboljenja ili tik pred pojavu simptoma. On daje brzi odgovor u roku od pola sata, a njegova cena je od 3.000 do 3.500 dinara.

Postoji i brzi antigenski test koji se radi na test tračici i izvodi ga i očitava stručna osoba, prema uputstvu proizvođač­a. Osim što je najbrži i najeftinij­i je, košta od 1.200 do 2.000 dinara.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia