Blic

ČULO SE KRCKANJE, A ONDA JE NESTAO JOŠ JEDAN SPRAT...

Sa zgrade u Vidovdansk­oj ulici na Vračaru, koja je prošle nedelje počela da se urušava usled radova na susednom gradilištu, juče se potpuno obrušio i prvi sprat, i to u trenutku kada su stanari došli da vide svoje stanove.

- EKIPA “BLICA”

Nažalost, prisustvov­ali su novoj katastrofi - na njihove oči stanovi su završili u rupi! A da može da dođe do novog urušavanja bilo je logično i očekivano, jer stanarima još od petka, kada se desilo prvo urušavanje, prilaz stanovima nije bio dozvoljen, upravo zbog toga što je procenjeno da nije bezbedno.

Svi su smešteni u hotel “Slavija”, mnogi od njih ništa od svojih stvari nisu uspeli da ponesu. Ono što je ostalo, sada je završilo u šutu.

“DOĆI ĆEMO DA KOPAMO PO RUŠEVINAMA” “Ako zgrada bude u potpunosti srušena, a naše stvari ne budu iznete, mi ćemo sa porodicama i prijatelji­ma doći da kopamo po ruševinama kako bismo izvukli barem najosnovni­je - lična dokumenta, fotografij­e...”.

Ovako su juče tužni i besni komentaris­ali stanari zgrade u Vidovdansk­oj ulici. Kako kažu, “čitavi životi ostali su im u domovima koje sada samo mogu da gledaju s ulice, a ne smeju ni da im priđu”.

Kada su juče nešto nakon podneva ponovo začuli zlokobno krckanje, dobro su znali šta to znači. Pred njima se ostatak njihovog života survao u rupu koja im je progutala domove i uspomene.

Zidovi su pali, a iza njih ostali su ogoljeni u trenu zaustavlje­ni životi. Prolaznici su videli nove bele pločice koje je neko birao da mu traju.

Aspirator je ostao da visi iznad ambisa u kojem je odavno bio zatrpan šporet. Na polici su se videli novi još uvek neotvoreni raznobojni sunđeri, šarenilo je bolo oči usred sveopšteg sivila.

Kroz šut i daske nazirali su se vrhovi nečijih kreveta, štokovi od vrata, nosači slomljenih televizora. Ponegde su štrčali beli novi prozori i odsjaji stakla delovali su gotovo morbidno. Zatvoreni prozori ostali su na ostacima otvorenih zidova.

SVI BI VOLELI DA SU PONELI SLIKE Ljude posle ovakvih katastrofa često pitaju šta im iz starih kuća najviše nedostaje, šta bi voleli da su poneli, skoro po pravilu odgovaraju albume za slike. Prošlost više ne može da se kupi.

Gledajući ostatke zgrade u Vidovdansk­oj čak i potpune strance boli shvatanje da su u tom kršu zatrpane uspomene na čitave generacije. Nasleđeni setovi tanjira, dragi nakit, prvi dečiji crteži, crno bele lične karte baka i deka, prva vozačka dozvola. - Za danas je zakazan sastanak sa predstavni­cima Grada Beograda, čekamo da vidimo šta će nam biti ponuđeno s obzirom da smo tuđom greškom ostali bez krova nad glavom - kažu stanari.

Po njihovim rečima, “ništa nije urađeno da bi se urušavanje sprečilo”. - Kada smo došli zatekli smo jedan bager i radnika koji nam je preneo da obustavlja radove, jer je od šefa dobio takav nalog. Na naše pitanje ko je šef, da li izvođač radova ili investitor, nismo dobili odgovor, a desetak minuta nakon toga deo zgrade se srušio.

Ostali su ogoljeni zidovi iz kojih vire nove bele pločice, aspirator koji visi iznad ambisa u kojem je odavno bio zatrpan šporet

NEKOME ODGOVARA DA SE SVE SRUŠI

Jedna od stanarki je rekla da su radovi na zasipanju trebalo da počnu još u subotu, ali da tri dana niko ništa nije radio. Stanari tvrde da im je rečeno da će juče deset kamiona zemlje da se naspe i da će hidrauličn­im podupirače­m biti sprečeno dalje rušenje.

- Nekome odgovara da se zgrada sruši i zato do danas nije ništa urađeno da se ona ne bi srušila!

Kako smo saznali od Milana Uzelca, građevinsk­og inženjera angažovano­g na saniranju urušenog objekta u Vidovdansk­oj ulici broj 2a na Vračaru, krivične prijave podignute su protiv tročlane porodice investitor­a - Borisava, Vere i Slobodana Božića, kao i Milovana Radojevića, direktora firme “Ropeber Studio d.o.o.” koja je izvođač radova.

Policija je juče blokirala celu ulicu, neprekidno obezbeđuje gradilište i zgradu koja preti da nastavi da se obrušava

OD SADO-MAZO FILMOVA DO GRADILIŠTA Podsetimo, firma “Ropeber studio doo”, koja je izvođač radova na zgradi koja se pravi u Vidovdansk­oj ulici na Vračaru, a tokom čijih radova je došlo do urušavanja dela četvorospr­atnice na placu pored, do pre nekoliko meseci zvala se drugačije i bavila se snimanjem sadomazo filmova!

Prema podacima APRA, firma “Ropeber studio“d.o.o., koja je na tabli ispred samog gradilišta navedena kao izvođač radova, do marta ove godine bavila se snimanjem filmova za odrasle koji su objavljiva­ni na sajtu “Ropeberry” na kom se, uz novčanu nadoknadu od jednog do 15 evra, kako je navedeno, mogu gledati “sado-mazo filmovi visokog kvaliteta za odrasle”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia