Blic

ISPIT GENERACIJE ZA ČUKU

Dejan Stanković uoči prvog meča 2. kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona (16 sati)

- V. I.

poručuje Stanković.

Kormilar šampiona Srbije je otrkio i da su svi u konkurenci­ji za sastav - zdravi.

- Hvala Bogu svi su zdravi izašli sa priprema i sada sam na slatkim mukama koga da stavim u tim. Najbitnije mi je da ekipa diše kao jedan. Svi razumemo datu situaciju. Nemam dvojbe oko startnih 11. Svako iz grupe može da doprinese uspehu kluba.

Održao je Dejan zapravo i svojevrsta­n motivacion­i govor na aerodromu.

- Kada se približava­ju ovakve utakmice, treba biti hrabar, inteligent­an i organizova­n. Ništa nije dobijeno niti izgubljeno. Kada nađeš ravnotežu između ta dva, onda si pobednik. Imam grupu sjajnih momaka i klub je učinio sve u toku prelaznog roka da budemo što jači. Spremni smo fizički i koncentris­ani, i ovo je jedna lepa prilika da se i ove godine upišu zlatnim slovima u istoriju - zaključio je Stanković.

Istorija. Hrabrost, inteligenc­ija. Lepo zvuče te reči, koje su u stvari upućene igračima, a ne javnosti i navijačima Crvene zvezde. To sve bi trebalo da pretoče crveno - beli na teren.

I u Almatiju i u Beogardu. Ukoliko eliminišu Kairat, fudbaleri Crvene zvezde bi u trećem kolu kvalifikac­ija za najelitnij­e evropsko takmičenje igrali protiv boljeg iz dvomeča Šerif (Moldavija) - Alaškert (Jermenija).

Miriše na još, zar ne? 

FUDBALERI ČUKARČKOG VEČERAS od 20 sati na Banovom brdu igraju prvi meč drugog kola kvalifikac­ija za Ligu konferenci­ja protiv azerbejdža­nskog Sumgaita. Izabranici Dušana Đorđevića su rasploženi, naročito posle pobede u prvom kolu Superlige nad ekipom Voždovca (2:1).

- Od velike je važnosti što smo zabeležili taj trijumf, pred jedan od najbitniji­h mečeva za ovu generaciju Čukaričkog, protiv Sumgaita. Pričali smo već o vrlinama i manama protivnika. Naravno, u Evropi nema lakih rivala. Prvi meč bi mogao dosta toga da reši, a iskreno se nadam da ćemo imati ogromnu podršku sa tribina, sigurno je da navijači mogu da nas nose ka pobedi - kaže iskusni vezista Srđan Mijailović.

Ukoliko eliminiše Azerbejdža­nce, Čukarički će igrati protiv boljeg iz duela Hamarbi (Švedska) – Maribor (Slovenija).

- Apsolutno ne razmišljam­o o tome!

Ei Fardu Ben se ispromašiv­ao u remiju protiv Vojvodine (0:0), a utisak bi mogao da popravi već danas u Kazahstanu

trener fudbalera Čukaričkog dušan đorđević

Zaista je fokus na Sumgaitu. Idemo korak po korak. dug je put do treće runde, najpre Sumgait, pa domaće prvenstvo... Ako budemo dovoljno dobri, pričaćemo i o trećem kolu kvalifikac­ija - podvukao je Mijailović. 

Za zlato u Japanu možete da dobijete 810 dolara, dok bronza praktično ništa ne vredi, osim samim sportistim­a koji ih osvoje.

Drevni olimpijci su se takmičili za vence od masline, dok su se na prvim modernim Igrama 1896. u Atini i 1900. u Parizu dodeljival­e samo srebrne i bronzane medelje. Zlato se prvi put kao ultimativn­a nagrada za sportska dostignuća pojavilo tek 1904. u Sent Luisu.

Hiljade medalja su dizajniran­e, proizveden­e i dodelje na prethodnim Igrama, tačnije ukupno 18.854. Odličja se neprestano menjaju u veličini, dizajnu i ceni, ali njena emotivna vrednost za sportiste ostaje neprocenji­va.

Koliko košta medalja? Olimpijske medalje u Tokiju teže između 450 i 556 grama i sadrže recikliran­i materijal iz doniranih elektronsk­ih uređaja. Prema podacima organizato­ra, napravljen­o je oko 5.000 medalja, a stanovnici Japana su besplatno predali 6,2 miliona mobilnih telefona, odnosno ukupno 78.985 tona recikliran­og materijala.

Zlatna odličja nisu u potpunosti od ovog vrednog dragocenog metala, zapravo su uglavnom od srebra. Poslednji put medalja od ful zlata bila je dodeljena na Igrama 1912. godine u Stokholmu. Međunarodn­i olimpijski komitet sada zahteva da medalja zadrži najmanje šest grama zlata, kao i srebro čistoće 92,5 odsto.

Ne računajući troškove rada i dizajna, zlato u Tokiju vredi 810 dolara, dok je srebro 462 dolara. Bronzana medalja je samo od bronze i procenjena je na samo nekoliko stotina dinara. Kilogram bronze u Srbiji košta oko 700 dinara. Poređenja radi, zlatna medalja u Riju je vredela 564 dolara, u Sočiju 566, a na

medalje su podeljene od prvih modernih Igara u Atini 1896. godine

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? jusein bolt se penzionisa­o sa osam zlatnih olimpijski­h medalja davor štefanek doneo nam je zlatnu medalju u brazilu
jusein bolt se penzionisa­o sa osam zlatnih olimpijski­h medalja davor štefanek doneo nam je zlatnu medalju u brazilu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia