Blic

BEZOS: NAJBOLJI DAN IKADA!

Najbogatij­i čovek sveta Džef Bezos uspešno je obavio let u svemir u suborbital­noj raketi svoje kompanije “Blu oridžin”, devet dana nakon uspešnog leta osnivača “Virdžin galaktika” Ričarda Brensona 11. jula.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Bio je vidno uzbuđen nakon uspešnog leta. - Najbolji dan ikad! - rekao je Bezos nakon sletanja. On se ranije oglasio i tokom spuštanja kapsule nazad na Zemlju.

-Želim da znate da imate veoma srećnu posadu - rekao je tokom sletanja, trenutak pre nego što su se padobrani uspešno otvorili iznad kapsule.

Bezos je poleteo malo posle 9.00 ujutro po lokalnom vremenu (15.00 po našem) sa lokacije kod Van Horna u zapadnom Teksasu, njegovog privatnog lansirnog mesta. Datum 20. jul poklapa se sa obeležavan­jem 52. godišnjice od sletanja misije “Apolo 11” na površinu Meseca.

Sa Bezosom su u utorak u 15.00 sati po našem vremenu (9.00 AM ET) u raketi “Nju Šepard” poleteli i njegov brat Mark (53), te ikona avijacije Voli Fank (82) i srednjoško­lac iz Holandije Oliver Dimen, koji su tako postali najstarija i najmlađa osoba koja je putovala u kosmos.

Prema podkastu “Blu oridžina”, vrhunac visine koju je dostigla raketa bio je 107,05 kilometara.

UŽIVALI U POGLEDU Kapsula sa putnicima razdvojila se od potisnika rakete na oko 76 kilometara visine. Prema audio podacima iz kabine, moglo se čuti da su putnici uživali u pogledu kroz prozor.

- Oh, moj svet, pogledajte svet - rekla je Fank diveći se pogledu na Zemlju.

Posada je putovala u kapsuli sa kako piše BBC najvećim prozorima ikad u svemiru, zbog čega su imali dobar pogled na Zemlju. Bezosova raketa “Nju Šepard”, visoka kao šestosprat­nica, dizajniran­a je da služi rastućem tržištu svemirskog turizma.

Raketa je sletela vertikalno nazad na Zemlju, dok je kapsula nastaviti da se penje do visine od oko 106 kilometara. Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinsk­om stanju i posmatra Zemlju sa visine.

Let je trajao oko 11 minuta, a kapsula sa putnicima vratila se na Zemlju uz pomoć padobrana.

Bezos je uoči puta rekao da je “uzbuđen, ali ne i nervozan”.

- Uzbuđen sam. Ljudi me stalno pitaju da li sam nervozan. Nisam nervozan zaista, znatiželja­n sam. Želim da znam ono šta ćemo saznati…

Videćemo kako ću se osećati kada budem vezan u sedištu. Trenirali smo. Vozilo je spremno, posada je spremna, ovaj tim je fantastiča­n. Svi imamo dobar osećaj u vezi puta rekao je Bezos “CBS njuzu” uoči puta.

Putnici su na lansirno mesto otišli u električno­m vozilu. Motor sagoreva samo vodonik i kiseonik pa je nusproizvo­d samo voda.

„GLEDAMO U BUDUĆNOST”

Bezos se uoči puta takođe osvrnuo na kritike javnosti. Prebacuju mu, naime, da su letovi u svemir samo užitak za bogate, te da treba da troši svoje vreme, energiju i novac da reši probleme na Zemlji.

- Uveliko su u pravu, treba da uradimo oboje. Imamo mnogo problema ovde i sada na Zemlji, treba da radimo na tome i da gledamo u budućnost, to smo uvek i radili kao vrsta, kao civilizaci­ja. Moramo uraditi oboje. Naš posao u “Blu oridžinu” oko čega je ova misija svemirskog turizma, jeste što možemo da vežbamo, postanemo stvarno dobri u operativno­m svemirskom putovanju, više kao komercijal­na aviolinija, a manje kao tradiciona­lno svemirsko putovanje. Ako to možemo da uradimo, izgradićem­o put u svemir za sledeće generacije da urade velike stvari, a te velike stvari koje će rešiti probleme na Zemlji – rekao je Bezos u intervjuu za CNN 24 sata uoči poletanja.

- Možda će to biti Oliver, njemu je 18 godina, možda će on osnovati svemirsku

kompaniju koja će upotrebiti infrastruk­turu koju pravi sadašnja generacija – dodao je 57-godišnji milijarder, odnoseći se na Olivera Dimena.

DRUGI MILIJARDER U SVEMIRU

Bezos je tako postao drugi milijarder koji je stigao do granice svemira. Devet dana ranije do svemira je leteo Ričard Brenson.

Njegova letelica “Juniti” stigla je uspešno do ivice svemira, odakle je posle nekoliko minuta počela da se spušta na Zemlju.

- Ovo je iskustvo života. Gledam na našu prelepu

Zemlju i želim svima da se zahvalim na ovom poduhvatu - poručio je Brenson tada iz svemira.

Za druge svemirske kompanije, poput “Spejseksa” Ilona Maska i Brensonovo­g “Virdžin galaktika” , prvo lansiranje rakete s posadom obično podrazumev­a da dobro obučeni piloti nadgledaju putnike i budu spremni da reaguju ako se nešto desi. Ali, “Blu oridžin” je odlučio da ukrca svog osnivača i Dimena jer je “Nju Šepard” kapsula potpuno autonomona i ne zahteva ljudsko upravljanj­e tokom misije, kako navodi “Verdž”.

 ??  ??
 ??  ?? Džef Bezos nije skidao osmeh sa lica Dok je izlazio iz kapsule nakon leta u svemir
Džef Bezos nije skidao osmeh sa lica Dok je izlazio iz kapsule nakon leta u svemir
 ??  ?? kapsula se spustila na zemlju nakon skoro 11 minuta Leta
Let rakete je protekao po planu
kapsula se spustila na zemlju nakon skoro 11 minuta Leta Let rakete je protekao po planu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia