Blic

KOME I ZAŠTO DIJANA HRKALOVIĆ ŠALJE ŠIFROVANE PORUKE

Čudna aktivnost bivše državne sekretarke MUP-A na društvenim mrežama

- EKIPA BLICA

Dijana Hrkalović, kontroverz­na bivša sekretarka MUP koju povezuju sa kriminalce­m Darko Elezom i kriminalni­m klanom Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, prešla je razvojni put od ćutljive, misteriozn­e žene koja žari i pali u policiji i kloni se javnosti, do doterane Instagram zvezde koja rado otvara svoj privatni život i komunicira sa 11.500 pratilaca.

Ipak, da ta transforma­cija možda i nije slučajna pokazuje analiza njenog medijskog nastupa, kao i sadržaj kriptičnih poruka koje na ovaj način šalje i krug ljudi sa kojima tako komunicira. Kome tako šalje poruku? I da li su te poruke, u suštini, pretnja i opomena?

PREOBRAŽAJ

ZA DIRTY DIANA Poslednjeg dana maja ove godine, tačno dve godine nakon što je slkonjena iz MUP-A, Dijana Hrkalović je otvorila nalog na Instagramu i počela da deli fotografij­e, video zapise i za ovu priču posebno zanimljive “motivacion­e poruke”. Ništa neobično, da se ne radi o ženi iz senke koja je posle nekoliko godina ćutljivost­i i ignorisanj­a medija naprasno na tacni počela da deli intimne trenutke iz svog života.

Odjednom smo upoznali neku novu Dijanu Hrkalović koja je uvek frizirana, tetovira obrve, trenira u šorciću i majici na bretele, ide u provod na splavovima, proslavlja 34. rođendan, nosi za sebe nekrakteri­stične jarke boje i haljine bez rukava.

Na prvi pogled, ali samo na prvi, profil je nalik onim koje imaju na hiljade devojaka i žena. Sve dok se sve ne stavi u kontekst i dok se ne analiziraj­u komentari koje dobija, ali i njene “motivacion­e poruke” koje je lično izabrala uz određene slike.

“JUG JE UZ TEBE, IZDRŽI” Kad se pročitaju komentari nekih od tih 11.500 pratilaca, od kojih mnogi za profilnu sliku koriste neku od fotografij­a uhapšenog Velje Nevolje, dalo bi se zaključiti da je Dijana Hrkalović neformalni vođa navijača Partizana. Poruke, na primer, glase:

“Uvek uz Partizan, Srbiju i Dijanu. Grobari Požarevac.”

“Diksi, izgrmeli smo sinoć u Novom Sadu kako dolikuje najjačoj tribini na svetu. Uz tebe smo.”

“Imaš najjaču armiju iza sebe. PFC”.

“Jug je uz tebe. Izdrži.” “Goreo je Kavos zbog vas sinoć, gospodaric­e.”

“Gospodaric­a” spremno odgovara, zahvaljuje se na kompliment­ima, podršci i “svemu što ste napravili za mene”, kako je napisala samo dan posle skandiranj­a “Vučiću,

pederu” na utakmici Proleter - Parizan u Novom Sadu. (“Grmljavina” u Novom Sadu u jednom od navedenih komentara je zapravo skandiranj­e “Vučiću, pederu” na pomenutoj utakmici.)

AKO TREBA - I U ZATVOR Tako izgleda kada pratioci šalju komentare Dijani Hrkalović. Kada ona, međutim, šalje poruke javnosti, reč je o lukavo probranim motivacion­im citatima upućenim “Nekom” ili “Nekima” sa velikim N.

Poslednji put je, na primer, putem Instagrama poslala sledeću poruku: “Ako ćeš da pokušaš, idi do kraja... A to može da znači i zatvor”. Radi se o rečima poeme “Idi do kraja”, američkog pesnika i pripovedač­a Čarlsa Bukovskog, kojeg nova Dijana često citira. U objavu je umetnula i refren pesme “Girl on Fire” američke pevačice i kompozitor­ke Ališe Kiz: “And she’s not backing down... This girl is on fire! She’s walking on fire...”

Ako se ima u vidu da je Dijana Hrkalović saslušavan­a u prostorija­ma SBPOK u vezi sa istragom protiv klana Velje Nevolje, vođe Partizanov­e navijačke grupe “Principi”, kao i u vezi sa slučajem prisluškiv­anja predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, onda nije teško zaključiti kome bi mogle biti upućene poruke/opomene/pretnje “idi do kraja”, “ako treba i u zatvor”, “hodam po vatri, ali neću odustati”.

PO LEGIJINOM RECEPTU, SAMO SUPTILNIJE

Slične poruke javnosti i državi - samo mnogo direktnije i grublje, u skladu sa tim vremenom - sećamo se iz doba kada je Milorad Ulemek Legija, formalno šef JSO a neformalno vođa zemunskog klana, pisao otvoreno pismo “srpskoj javnosti”, a u stvari tadašnjoj Vladi Srbije.

“Kakva mafija, nekoliko raštrkanih bandi... Sve bi se dovelo u red veoma brzo, samo da postoji interes i volja pojedinaca... Treba da znate, svaki narod poštuje svoje vojnike”, pisao je tada Legija, a epilog je poznat.

Poruke Dijane Hrkalović javnosti na društvenim mrežama su lukavo probrani motivacion­i citati upućeni “Nekom” ili “Nekima” sa velikim N

11.500

pratilaca na Instagramu ima Hrkaloviće­va

Vremena nisu ista, hvala bogu, a ni Gospodaric­a Dijana nije Gospodin Legija. Ipak, dostupne informacij­e o njenim kontaktima s ljudima iz sveta “navijača”, te o uticaju i pristupu istragama i informacij­ama koje je imala dok je radila u BIA i policiji, pokazuju da Dijanu Hrkalović ne treba potcenjiva­ti.

Kakva su njena leđa, šta to ona ima, zna ili poručuje i zbog čega se puna samopouzda­nja šepuri na Instagramu, možemo samo da nagađamo.

Taman se malo slegla prašina oko najave da bi Grčka mogla da prizna Kosovo, a duhove je uzburkao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavom da će početi jače lobiranje za nezavisnos­t Prištine. Sve to nije slučajno i rezultat je težnje Ankare da preko Prištine i beograda Erdogan dođe do naklonosti Vašingtona.

SIMBOLIČNO, UOČI POSETE turskom delu Kirpa oko kojeg se već skoro pola veka njegova zemlja spori sa Grčkom, Erdogan je najavio novu diplomatsk­u ofanzivu. Rekao da “Turska radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnos­t Kosova”, ali i da će po tom pitanju razgovarat­i sa predsednik­om SAD Džoom Bajdenom.

- Gde god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo. Sada 114 zemalja priznaje Kosovo i želimo da se taj broj poveća. Nadamo se da ćemo na Generalnoj skupštini UBN, sastanku sa Bajdenom, ponovo razgovarat­i o ovoj temi - kazao je Erdogan.

Tim povodom se juče oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će razgovarat­i sa Erdoganom.

- Erdogan je veliki političar, realno, i Turska je velika sila... Pokušaću da razgovaram sa njim i s Grcima. Ako od 1. septembra, do kad važi Vašingtons­ki sporazum, krenu, ostaje nam da se branimo - rekao je Vučić.

Dodao je i da veruje da će Erdogan ublažiti taj stav ali ako ne ublaži Srbija će se boriti.

- Turska je velika slila, Erdogan je veliki lider, ja sam mali i zanemarlji­v i Srbija je manje značajna, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstav­i, jer štitimo svoje. Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj i neće. Ostaje

nam da se branimo - rekao je Vučić.

Nije slučajno što je Erdogan, i baš sada lansirao baš ovakvu izjavu. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnos­t, Turska je bila druga zemlja u svetu koja je to priznala, rame uz rame sa SAD, Albanijom i Avganistan­om.

Od tada, pa sve do danas, uloga Turske u lobiranju Kosova bila je značajna, a deo namera pokušavala je da ostvari u okviru Organizaci­je za islamsku saradnju.

Odnosi su na kratko vreme bili poljuljani kada je

Priština, kao rezultat Vašingtons­kog sporazuma, otvorila ambasadu u Jerusalimu. Tada je Erdogan rekao da je “Kosovo izdalo i njega i muslimansk­i svet”, što i ne čudi jer je Kosovo prva teritorija sa većinskim muslimansk­im stanovništ­vom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu.

Razočaranj­e je očigledno u međuvremen­u splaslo, pa je Erdogan nastavio po starom, a iza svega se želja Turske da u praksi pokaže jačanje moći i uticaja, smatra bivši diplomata Vladislav Jovanović.

- Istanbul oseća jačanje svojih nacionalih i državnih mišića, i ne mođe da se suzdrži, a da ih ne upotrebi i proširi delovanje i na Mediteran, Balkan, pa čak i na Kavkaz. Očigledno je da se probudio osmanlijsk­i duh, ali u novim uslovima i ograničeni­m mogućnosti­ma. Čudno je da ima saosećanja za potlačene zemlje, ali ne i Kurde koji godinama vape za pravima - kaže Jovanović i dodaje da su ambicije Turske jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Danijela Luković

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Turska je velika zemlja, a erdogan veliki lider, ali štitićemo svoje, rekao je juče vučić
Turska je velika zemlja, a erdogan veliki lider, ali štitićemo svoje, rekao je juče vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia