Blic

DECENIJA OD BREJVIKOVO­G POKOLJA

Norveška danas obeležava desetu godišnjicu krvavih događaja u kojima je desničarsk­i ekstremist­a Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi, u najgorem nasilju u toj nordijskoj zemlji od Drugog svetskog rata.

-

BREJVIK JE 22. jula 2011. najpre detonirao bombu ispred kabineta premijera u Oslu, ubivši osmoro ljudi, nakon čega se uputio na ostrvo Utoja gde je usmrtio 69 ljudi okupljenih na kampu za mlade Laburistič­ke stranke.

Pre nego što je krenuo u pokolj, Brejvik, koji je tada ima 32 godine, napisao je manifest „2083 - Evropska deklaracij­a o nezavisnos­ti“koji je poslao na preko 1.000 imejl adresa, uključujuć­i norveške političare i novinare.

Zatim je parkirao beli kombi ispred vladine četvrti u Oslu, napunjen bombom od 950 kilograma, a zatim otišao u odvojenom vozilu prema ostrvu Utoja. Kada je bomba u Oslu eksplodira­la, usmrtila je osmoro ljudi.

Prema izveštajim­a medija, Brejvik se na ostrvo dovezao feribotom koji je stalno saobraćao između kopna i Utoje, u policijsko­j uniformi. Na sebi je imao zaštitni prsluk, na feribotu je pokazao policijsku legitimaci­ju, i odatle najavio svoj dolazak prisutnima na ostrvu.

Po iskrcavanj­u su mu, kako prenose mediji, u susret došla dva čoveka koja je on odmah ubio hicima iz pištolja. Krvavi pohod norveškog psihopate na ostrvu Utoja trajao je čak 85 minuta. Policiji je, pošto je obaveštena, trebalo čak 55 minuta da stigne na ostrvo nadomak Osla gde je sa arsenalom oružja pratio mlade laburiste i ubijao ih. Brejvik je za ove zločine osuđen na 21 godinu zatvora, a ta se kazna može produžiti na doživotnu ako se bude smatrao opasnim po društvo. On je u međuvremen­u tužio norvešku vladu Evropskom sudu za ljudska prava zbog uslova u zatvoru i boravka u samici, ali je njegova tužba odbačena.

Za danas je najavljena ceremonija na oba mesta tragedije– ispred bivšeg kabineta premijera koji je sada prazan zbog sporova kako ga obnoviti, a potom na ostrvu koje se nalazi nekoliko desetina kilometara zapadno od norveške prestonice. Ceremoniji će prisustvov­ati premijerka Erna Solberg, preživeli i porodice poginulih.

- Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi. Imali su 16, 17, 18 godina. Tada je postojala tuga zbog gubitka prijatelja. Danas je to i tuga jer nismo saznali kakvi bi oni bili s 26, 27, 30 godina - rekla je za Rojters preživela 26-godišnja Astrid Hoem tokom posete Utoji, koja je postala memorijaln­i i obrazovni centar.

Brejvikov zločin je zauvek izmenio Norvešku, zemlju koja je dugo važila za veoma mirnu i bezbednu.. 

 ??  ??
 ??  ?? ožalošćeni pred spomenikom žrtvama
ožalošćeni pred spomenikom žrtvama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia