Blic

AVGUST će BITI TOPLIJI NEGO INAČE

-

Prema prognozi RHMZ očekuje se topao avgust, sa srednjom temperatur­om višom do dva stepena od proseka. “Srednja maksimalna temperatur­a u nižim predelima u avgustu kretaće se od 30 do 32 stepena, u Beogradu se očekuje 12, a na planinama osam tropskih dana”, stoji u prognozi na sajtu RHMZ. Prema najavama prognozira se količina padavina u domenu prosečnih vrednosti.

lekari.

Kako dodaju, ovakvi uslovi utiču i na gubitak koncentrac­ije i oslabljenu pažnju, pa ako je ikako moguće treba smanjiti radne obaveze i fizički i psihički zamor.

Dakle, sledi nam još jedan tropski

talas sa izuzetno visokim temperatur­ama, ali srećom, ipak znatno kraći nego prethodni. Podsetimo, od

15. juna do 15. jula smo imali čak 26 tropskih dana sa temperaram­a od 30 i više stepeni, 14 ekstremno toplih sa 34+, ali i 15 tropskih noći u Beogradu u kojima se temperatur­a nije spuštala ispod 20. podeoka.

- Blaže osveženje se simulira sredinom naredne nedelje kada bi do nas trebao stići oslabljen hladan front ciklona nad zapadnom Evropom. Pred sam kraj meseca bi ponovo moglo otopliti ispred novog, moguće, jačeg hladnog fronta koji bi se spuštao ka Alpima i u ovom momentu je najrealnij­e da početak avgusta bude topao, ali sparan uz nestabilno­sti, dok bi oko

5. avgusta moglo osetnije osvežiti - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

n

između 5.000 i 6.000 dinara. U smeni se pregleda osam vozila - podvlači Marinković i dodaje da očekuje da do septembra pregled traje kao i ranije.

Koliko je tehnički pregled sada rigoroznij­i, najbolje pokazuju prvi statističk­i podaci sa linija tehničkog pregleda.

- Prolazak vozila na pregledu se kreće u proseku između 30 i 80 odsto. Postoje dani i kada u smeni prođe svih osam vozila, ali i oni kada su ispravna dva od osam automobila. Tako je okvirno i na drugim linijama - objašnjava­ju na jednoj liniji tehničkog pregleda.

Zbog toga u Nacionalno­j asocijacij­i tehničkih pregleda savetuju vozače da ne dolaze na tehnički pregled ni sa naizgled sitnim kvarovima.

- Dobro proverite svoje vozilo pre nego što dođete na tehnički pregled. Ne može da se dogodi da ne vidite da nemate tečnost u prskalici, da nemate paket prve pomoći ili da vam se ne otvara prozor pozadi. Niti se više uvažava izgovor tipa “šta će mi prskalica ili ručna kad je ne koristim”. Ti kvarovi nisu uopšte skupi. Pre će biti da su vlasnici takvih vozila neodgovorn­i – kaže predsednik NATEP-A Vlada Marinković.

Naš sagovornik smatra da smo sada blizu da tehničke preglede vratimo na nivo na kom su bili pre devedeseti­h godina.

- U jednom periodu sveli smo tehnički pregled na sistem lupanja pečata. Sada je pregled znatno ozbiljniji, a to je na dobrobit svih - i vlasnika vozila i kontrolora. Kontrolor nema šta sada da priča sa klijentom tokom pregleda jer kamere sve snimaju. Naravno, to ne znači da se više ništa ne toleriše. Svakako da automobil može da prođe pregled ako je, recimo, odzgo malo natruo kaže Marinković i podseća da količina izduvnih gasova i ovalnost kočnica još dve godine neće biti stavka na osnovu koje će se padati na tehničkom pregledu.

U NATEP-U savetuju vozače da ne dolaze na tehnički pregled ni sa naizgled sitnim kvarovima

n

 ??  ?? spas će se tražiti i po gradskim fontanama
spas će se tražiti i po gradskim fontanama
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia