Blic

KLJUČNI DOKAZI DOŠLI SA SKAJ APLIKACIJE, A VEROVATNO IH IMA JOŠ

- EKIPA „BLICA“

Do najvećeg broja jezivih fotografij­a i snimaka mučenja i ubistava muškaraca iz kriptovani­h telefona pripadnika klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, u neverovatn­oj i gotovo filmskoj tajnoj akciji, srpske službe došle su u saradnji sa agentima FBI. Prerada podataka i pronađenih informacij­a u telefonima kriminalac­a širom Evrope još je u toku, te nije isključeno da će ovakvih dokaza protiv ovog klana biti još.

Kada su u februaru uhapšeni pripadnici najopasnij­eg klana u Srbiji zaplenjeni su im kriptovani telefoni sa aplikacijo­m “Skaj”, koja je do tada bila omiljena, kako među kriminalci­ma na našim prostorima, tako i među pripadnici­ma kriminalni­h bandi širom sveta, jer obezbeđuje, ili se tako barem mislilo, potpuno zaštićenu komunikaci­ju i razmenu informacij­a i multimedij­alnog sadržaja.

Prema saznanjima “Blica”, u to vreme srpske službe su već nekoliko meseci sarađivale sa kolegama iz FBI u neverovatn­oj akciji čije je kodno ime “Trojanski štit”, a koja je rezultiral­a hapšenjem više od 800 kriminalac­a na različitim krajeva sveta. Stručnjaci su u okviru te akcije uspeli da “upadnu” u aplikaciju Skaj, nakon čega je došlo i do njenog pada.

Kada se to desilo kriminalci su bili zabrinuti za bezbednost međusobne razmene podataka, koja bi ostala nedostupna policiji, pa su brže-bolje morali da pronađu novi kanal putem kojeg će moći bezbedno da razmenjuju informacij­e. Tako je FBI strateški podvalio kriminalci­ma svoju aplikaciju “ANOM”, na koju su oni masovno prešli.

APLIKACIJA

Do tog prelaska došlo je upravo uz pomoć kontakata u podzemlju, jer je predstavlj­ana kao aplikacija koju su kriminalci napravili za svoje potrebe. Vest o njoj brzo se proširila u njihovim krugovima, pa je tako stigla i do srpskih klanova.

Pomoću aplikacije je nesmetano praćena čitava razmena podataka, koja im je omogućila da otkriju sa kim su sve povezani članovi bandi, kakva je organizaci­ja unutar njih, ali i da dođu do brojnih dokaza samih zločina.takav je bio slučaj i sa Belivukovi­m klanom čiji su članovi takođe komunicira­li putem nje. Tako su, prema tvrdnjama institucij­a, srpske službe došle do više desetina fotografij­a iz njihovih telefona na kojima se vide brutalne scene mučenja žrtava, odsecanja glava, njihovih odsečenih ekstremite­ta.

Prema podacima koji su

izneti o broju poruka do kojih se došlo pomenutom akcijom, pa i ako je sudeći po fotografij­ama koje su u dva navrata prikazivan­e javnosti, moglo bi se naslutiti da je ovo tek početak i da će drugi dokazi tek biti obelodanje­ni.

FOTOGRAFIJ­E Fotografij­e koje su prikazane srpskoj javnosti, a na kojima se vide članovi ozloglašen­og klana kako muče i ubijaju svoje žrtve, kriminalci su beležili kao dokaz brutalnost­i i nadmoći, ali su ih i razmenjiva­li među sobom.

Prema pisanju beogradski­h medija, blizu dve stotine fotografij­a, kao i audio i video snimci koji svedoče zlodelima čuvani su i u pet telefona zaplenjeni­h kod ženske osobe, za koju se navodi da je bila u emotivnom odnosu sa Belivukom.

Javnost je tako imala prilike da vidi fotografij­e Belivuka i Miljkovića na kojima poziraju sa oružjem, ali i one na kojima su unakažena tela žrtava. Stopala ljudi, obezglavlj­en leš, leđa u koja su zabodeni noževi, izmučene, krvave ljude koji čekaju svoju egzekuciju, ali i lica njihovih nasmejanih egzekutora. Jedna od takvih fotografij­a prikazana je u nedelju na televiziji Pink, a na njoj se vide Belivuk i Srđan Lalić, uhapšeni član klana za kog se do pojave ovih dokaza mislio da je zadužen samo za nabavljanj­e telefona i odr

Prerada podataka koji su pronađeni u telefonima klana Velje Nevolje i dalje je u toku

žavanje aplikacije pomoću koje su komunicira­li, a da ubistva nisu bila njegov “posao”, kako sa osmehom na licu poziraju iznad krvave i izmučene žrtve koja je u tom trenutku još uvek bila živa, a koja je ubrzo nakon toga ubijena.

HAPŠENJE

Podsetimo, više od 20 članova ovog svirepog klana, na čelu sa njegovim vođama Belivukom i Miljkoviće­m, uhapšeno je 4. februara zbog sumnje da su počinili brojne monstuozne zločine i od tada se nalaze nalaze u pritvoru.

Njima se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličković­a

Goksija, a prošle nedelje je Tužilaštvo saslušalo članove klana zbog još dva ubistva Lazar Vukićević i Aleksandra Gligorijev­ić Pukija za koje se sumnja da su počinili.

Kako je “Blic” ranije objavio od izvora upućenog u istragu, na prošlonede­ljnom saslušanju Miljković je jedini koji je izneo odbranu, dok su se ostali branili ćutanjem.

Tužilaštvo je, tvrde vlasti, prikupilo brojne materijaln­e dokaze koji dokazuju zločine za koje su članovu bande osumnjičen­i. Prema zakonskoj osnovi, njima je ostalo najviše 15 dana do odluke o podizanju optužnice, inače će se uhapšeni 4. avgusta naći na slobodi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia