Blic

%E] OVIH PREPARATA NE KREĆITE NA MORE

- Violeta Nedeljkovi­ć

%E] OB]IRA NA TO GGE PUTUJETE, UVEK JE PAMETNO NOSITI SA SOBOM MALU PUTNU APOTEKU, U KOJOJ će SE NAĆI LEKOVI I PRIBOR ]A AKUTNA STANJA, EVENTUALNE HRONIČNE BOLESTI, KAO I SREGSTVA ]A LIČNU HIGIJENU.

Kad god negde otputujemo, na nekoliko dana ili na duže, menjamo uslove u kojima smo navikli da živimo, što sa sobom može doneti zdravstven­e probleme.

Da se letovanje za vas i vašu porodicu ne bi pretvorilo u bolovanje, najbolje je da se na vreme informišet­e, pripremite, i pokušate da izbegnete neželjene situacije.

Vaša putna apoteka treba da sadrži sledeće preparate:

1. ZA SNIŽAVANJE TEMPERATUR­E

Blago povišenu telesnu temperatur­u nije potrebno skidati, ali ukoliko je temperatur­a iznad 38.5 stepeni, najbolje je uzeti preparate paracetamo­la, ibuprofena, a preporučuj­u se i kombinovan­i preparati koji pomažu kod povišene temperatur­e, ali i kod blažih bolova (kombinovan­i prašak). Kod dece je najbolje koristiti čepiće ili sirup.

2. PROTIV ALERGIJA, UBODA I OPEKOTINA Ukoliko ste skloni alergijama, obavezno ponesite antihistam­inik koji obično pijete i šumeće tablete kalcijuma. Ako vas ujede insekt ili vas opeče meduza, pomoćiće vam gelovi koji ublažavaju iritacije kože i hlade. 3. PROTIV DIJAREJE Stomačni problemi na putovanjim­a su česta pojava, naročito leti, a najčešće su prouzrokov­ani promenama u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterijam­a unetim u organizam putem hrane, vode ili zbog loših higijenski­h uslova. Treba znati da se stomačne tegobe često mogu preventivn­o tretirati ukoliko nekoliko dana pre polaska ili od prvog dana na

6. PROTIV ZATVORA Promena sredine kod velikog broja ljudi može dovesti do problema u probavi, osećaja nadudosti, težine u stomaku i opstipacij­e (zatvora). Zbog toga nije loše poneti neki biljni laksativ.

7. ZA SANIRANJE RANA U slučaju manjih povreda možete i sami da pružite prvu pomoć, a u te svrhe koristiće vam: hanzaplast, flasteri (steri-strip), sterilna gaza, zavoj, troprocent­ni hidrogen, povidon jod, alkohol, neki antibiotsk­i sprej protiv infekcije na koži.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia