Blic

Digitaliza­cija Miroslavlj­evog jevanđelja

-

Na osnovu Sporazuma o saradnji definisana je obaveza svih učesnika u procesu digitaliza­cije najstarije­g sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

SPORAZUM KOJI ĆE omogućiti digitaliza­ciju Miroslavlj­evog jevanđelja, juče su u Narodnom muzeju u Beogradu potpisali potpredsed­nica Vlade i ministarka kulture i informisan­ja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borićbrešk­ović, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

Gojković je istakla da je u planu snimanje posebnog dokumentar­nog filma koji će govoriti o procesu digitaliza­cije Miroslavlj­evog jevanđelja i o njegovoj istoriji.

- Biće tu svedočanst­va svih protagonis­ta procesa digitaliza­cije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizue­lni arhiv i centar za digitaliza­ciju SANU. Za drugu fazu digitaliza­cije iskoristić­emo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipsko­g izdanja Miroslavlj­evog jevanđelja što podrazumev­a i raskoričen­je ovog važnog istorijsko­g akta - izjavila je Gojković.

Ona je podsetila da Miroslavlj­evo jevanđelje datira iz 12. veka i da je upisano na Uneskovu listu gde su i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu.

- U 21. veku procesom digitaliza­cije imamo priliku da Miroslavlj­evo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupniji­m dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada - navela je Gojković.

Vladimir S. Kostić naglasio je da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorijski način. Vladimir Pištalo je istakao da se nada da će do kraja leta biti završen proces digitaliza­cije Miroslavlj­evog jevanđelja.

 ??  ?? Potpisnici sporazuma: Vladimir Kostić, maja Gojković, Bojana Borićbrešk­ović i Vladimir Pištalo
Potpisnici sporazuma: Vladimir Kostić, maja Gojković, Bojana Borićbrešk­ović i Vladimir Pištalo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia