Blic

I PRINCEZE DUBAIJA NA METI SOFTVERA „PEGAZ”

Brojevi telefona koje koriste dve princeze Dubaija navodno su pronađeni u sklopu istrage o hakovanju mobilnih telefona uz pomoć špijunskog softvera poznatog kao “Pegaz”.

- Tanjug

PRINCEZA LATIFA JE ćerka vladara Dubaija, a princeza Haja Bint al-husain je njegova bivša supruga. Njihovi brojevi se navodno nalaze na spisku od oko 50.000 telefonski­h brojeva ljudi, za koje se veruje da su iz nekog razloga interesant­ni klijentima izraelske bezbednosn­e kompanije NSO Grup.

Lista je procurela u javnost kao velika vest, a otkriće telefonski­h brojeva princeza pokrenulo je pitanja da li su mogle biti moguća meta neke vlade koja je klijent pomenute izraelske kompanije.

Britanski BBC podseća da je sredinom februara emitovao tajni video snimak princeze Latife, u kojem je rekla da je držana kao talac i da se plaši za svoj život. Princeza Haja je u međuvremen­u pobegla iz Dubaija 2019. godine, navodeći takođe da strahuje za svoj život.

Ujedinjeni Arapski Emirati negirali su navode. Otkriće brojeva telefona dve žene na “Pegazovom” spisku pokreće ponovo pitanje da li su one bile žrtve špijuniran­ja vladara Dubaija ili nekog drugog, i dovodi u pitanje kasnije tvrdnje i objave iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata

na kojima se princeza Latifa vidi živa i, naizgled, zdrava kako, navodno, ide u šoping, na odmor, na ručak, uvek u društvu drugih.

Sa druge strane, princeza Haja ne prestaje da optužuje bivšeg supruga za otmicu, mućenje i zastrašiva­nje. Princeza je pobegla u Britaniju u aprilu 2019. sa svoje dvoje dece i londonskom sudu ispričala da se boji kako za svoju bezbednost tako i da joj šeik ne otme decu i vrati ih u Dubai. Ona je tada i rekla da veruje da princezu Latifu drže protiv njene volje.

Ubacivanje “Pegaza” u telefon je možda i dovelo do toga da bude sprečen pokušaj bekstva princeze Latife. Latifa je kćerka šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, najmoćnije­g čoveka u zemlji. Njen neuspešan pokušaj bekstva odigrao se 2018. ali se sa izveštajim­a o Pegazu, javnost ponovo zaintereso­vala za njen slučaj.

Bivša supruga vladara Dubaija Haja Bint alhusain je pobegla sa svoje dvoje dece u Veliku Britaniju. Ona je rekla da veruje da princezu Latifu drže protiv njene volje

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia