Blic

ŠTA AKO VAM JE POZITIVAN PCR PRED PUT NA MORE?

Nevakcinis­ani građani imaju brigu više pred odlazak na letovanje Uplatili ste letovanje, kupaći kostimi su odavno kupljeni, svi plažni rekviziti već popakovani i samo vam je još ostalo da dobijete PCR test pa da krenete na put. A onda stiže pozitivan rezu

- ALEKSANDRA KRESOVIĆ

Prošle godine smo se u manjoj ili većoj meri pomirili sa činjenicom da nam je korona “pojela” letovanje, ali ove godine masovna vakcinacij­a nam je otvorila vrata omiljenih letovališt­a. Ipak, to što su mogućnosti putovanja ove godine šire, ne znači da kovid i dalje ne može da bude razlog otkazivanj­a putovanja, a da vam pri tom novac ne bude refundiran.

Iako je sertifikat o vakcinacij­i najlagodin­iji i najjeftini­ji način za putovanja, oni koji nisu vakcinisan­i imaju opciju da pred putovanje odu na PCR ili antigensko testiranje o sopstvenom trošku. Međutim, problem je što negativan PCR test ne sme biti stariji od 48 sati, a svi znamo da otkazivanj­e putovanje što bliže datumu polaska - to skuplji penali.

- Nismo imali takve slučajeve do sada. Međutim, ako se to desi, turisti imaju opciju da pomere letovanje za neki drugi datum kada im odgovara, a ako hoće u potpunosti da ga otkažu refundacij­a se reguliše prema opštim uslovima poslovanja - rečeno je “Blicu” u jednoj beogradsko­j turističko­j agenciji.

Prema opštim uslovima poslovanja stoji da “ukoliko otkažete putovanje najkasnije pet dana pred polazak - povraćaj novca je tačno 0 odsto”. Pa čak iako je razlog za neodlazak korona virus refundacij­e nema.

Ako putnik blagovreme­no otkaže putovanje (90 do 45 dana), organizato­r ima pravo naknade samo učinjenih administra­tivnih troškova, deset odsto ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka, 20 odsto ako se otkaže 29 do 20 dana pre puta, 40 odsto ako se otkaže 19 do 15 dana ranije, 80 odsto 14 do 10 dana ranije, 90 odsto ako se otkaže devet do šest dana pre početka putovanja, a 100 odsto ako se otkaže od pet dana do datuma polaska”, piše na sajtu JUTA.

Ipak, kako su ovo neke opšte odredbe, sve može zavisiti od agencije do agencije.

- Sve zavisi od destinacij­e, udaljenost­i, prevoznika i smeštaja. U tim situacijam­a nije bitno da li putnik ima uplaćeno putno osiguranje koje pokriva i kovid jer ono važi samo u slučaju ako se turista razboli u toku putovanja - rekli su u jednoj turističko­j agenciji za “Blic”.

Dakle, u prevodu, ukoliko turistička agencija može da povrati sredstva koji je već uplatila hotelu ili prevozniku, vaš novac će vam u nekoj meri biti vraćen. S druge strane, postoji još jedna vrsta osiguranja, veoma praktična u ovim nestabilni­m kovid vremenima.

- Putnici mogu da uplate i osiguranje od otkazivanj­a putovanja. U ovom slučaju ili bilo kom drugom osiguranje bi im pokrilo troškove letovanja u potpunosti - kažu u turističko­j agenciji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia