Blic

INVESTITOR: NUDILI SMO REŠENJE, ALI...

-

Strahinja Selaković advokat investitor­a “Astra plana” kaže da je već nakon par meseci od urušavanja zida njegov klijent organizova­o zvaničan sastanak na kojem je pozvao sve stanare i njihove pravne zastupnike. Na tom sastanku su data i ponuđena konkretna rešenja sa predlozima ugovora, ali generalno da bi investitor to uradio on mora da dobije saglasnost od stanara odnosno vlasnika objekta, koji oni nikako ne daju. za stanovanje. Radi se o ukupno 12 dvorišnih stanova, gde je sa leve strane obrušen zid koji je bio odmah do parcele investitor­a. Najveći problem u njegovoj ponudi je kako nastavlja advokatica, što za svoja rešenja investitor nije nudio bankarske garancije, jer mu je to navodno skupo, dok stanarima ne pada napamet da mu veruju.

- Osoba koja je vam je srušila dom i koja krivično odgovara, dok joj je firma u blokadi 1000 dana, ne može očekivati preterano poverenje - smatra Arsićeva.

Danas je ovo dvorište na Salajki pusto. Sem što su im uništeni domovi, stanari su ostali i bez većeg dela imovine koji su tu morali da ostave. Kako kaže Miljana Čudić koja je nakada živela na ovoj adresi, sve stvari su joj pokradene kroz rupu u zidu.

- Jako je teško, niko ništa

stanje se nije skoro uopšte promenilo ni posle tri godine

ne rešava, sve stoji kao i što je bilo. Investitor nam nikada ništa nije ponudio. Svakih šest meseci nosim 30 dokumenata da dokažem kako sam ostala bez stana u socijalno, onda oni dođu i provere da li ovde živim i dobijem pomoć od grada od 110.000 dinara za stanovanje za narednih šest meseci – izjavila je Miljana Čudić.

Pred Višim sudom vodi se postupak za naknadu materijaln­e i nematerija­lne štete, pred Upravnim sudom

ovako je sve počelo 2018. godine

stanari vode postupak protiv Gradske uprave za urbanizam, dok je treći krivični postupak u kom tužilaštvo goni pet odgovornih lica (investitor­a i izvođača radova) za krivično delo protiv opšte sigurnosti. U krivičnom postupku nijedan pretres još nije održan jer svaki put neko od okrivljeni­h izostane i dostavi lekarsko uverenje.

ŽALBE I DO STRAZBURA Stanari u slučaju koji je viđen pre nedelju dana u Beogradu vide - rešenje.

- Najsigurni­je bi bilo da grad to preuzme na sebe i izgradi im domove. Možda Novi Sad posle ovog poteza Beograda razmisli o tome. Ne možete reći da ne postoji odgovornos­t institucij­a, ako je Gradska uprava za urbanizam dala dozvolu da taj objekat nikne. Mi ćemo ići do Strazbura ako treba – kazala je Tanja Arsić.

U toku su čak tri sudska procesa, ali nijedan pretres još nije održan jer svaki put neko od okrivljeni­h izostane uz lekarsko uverenje

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia