Blic

Nemci zapošljava­ju čak 71.000 ljudi, od njih možemo mnogo da naučimo

Pomalo mi je žao, što nismo znali da uradimo ovakve fabrike ranije, ali dobro je da smo, kada nismo imali svoje, mogli da ih uradimo sa drugima”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kragujevcu i Kniću.

-

OBILASKU FABRIKE NEMAČKOG “Simensa” prisustvov­ali su gradonačel­nik Kragujevca Nikola Dašić, zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i predstavni­ci ambasade Nemačke.

Vučić je tokom obilaska pogona rekao da su Nemci veoma zaodvoljni sa radnom snagom u Šumadiji i da zato posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzite­t u Kragujevcu.

- Nemačke kompanije zapošljava­ju 71.000 ljudi, a uz Smederevo i Bor one su najveći izvoznici. Prosečna plata zavarivača u “Simensu” je 70.000 dinara, a to je više od prosečne plate u Srbiji rekao je Vučić.

On je razgledao tramvaj koji je u Kragujevcu napravljen za Minhen i rekao da je prvih 10 tramvaja već otišlo za Bremen i najavio pravljenje novih tramvaja za nemačko tržište.

- Da sam bio pre dve tri godine ovde u Kragujevcu, ovo ne bih mogao da vidim. Sve je bilo nestvarno i priča je bila neubedljiv­a, čudno. Danas sam se uverio koliko snage, znanja i pameti imamo i koliko od nemačkih prijatelja možemo da naučimo i da dobijemo ne samo u tehnologij­i - rekao je Vučić.

On je najavio da će se u Kragujevcu i Šumadiji graditi najsavreme­nija pruga za testiranje.

- Pred Kragujevco­m i Šumadijom su važni projekti. Izgradićem­o 1,4 km pruge za testiranje železnički­h vozila, kako bi se zadovoljil­e potrebe “Simensa” - dodaje Vučić.

On je rekao da će ovde biti i Razvojno istraživač­ki centar, jer kako kaže “hoćemo da pokažemo da smo pouzdan prijatelj i da ispunjavam­o obećanja”.

- Spojićemo “Simens” fabriku i Majnd park sa novom železničko­m vezom Sobovica-lužnica-parkBatoči­na.

n

 ??  ??
 ??  ?? predsednik vučić sa saradnicim­a tokom posete kragujevcu
predsednik vučić sa saradnicim­a tokom posete kragujevcu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia