Blic

DEČAK (9) PREMINU VOZAČ BIZARNOM O SUDA PUŠTEN NA SL

- DIJANA BOGOSAV, BOJANA BOGOSAV

Stefan B. (9), mališan koji je teško povređen u saobraćajn­oj nesreći u nedelju uveče na Karaburmi, preminuo je juče u bolnici. Paralelno sa tim, Lazar G., koji ga je pod punom brzinom udario kolima, bizarnom odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu pušten je da se brani sa slobode - kućnog pritvora.

Porodica mališana koji je preminuo i njegovog brata koji je zadobio povrede u šoku je zbog svega što im se dogodilo. Odluku suda dočekali su šokirani i razočarani, a kako Slobodan, deka ovih mališana priča, potresen je.

- Razočaran sam i potresen, ne želim da kažem da sam depresivan ali tako se osećam. Kako neko ko ima dva slična krivična dela može da bude pušten da se brani sa slobode? Svaki dan idemo u crkvu, unuke ne mogu da vidim, ni majku ne puštaju unutra zbog korone. Ona nije pristala da leži sa mlađim sinom, da bi bila tu kad Stefan otvori oči - sa tugom u glasu je ispričao on.

Čovek koji je ovu porodicu zavio u crno, Lazar G. pušten je u kućni pritvor, iako je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo sudu da prema okrivljeno­m odredi zatvorski pritvor i to po dva zakonska osnova - zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti isto ili istovrsno krivično delo, kao i postojanja opasnosti od bekstva.

OBRAZLOŽEN­JE

U obrazložen­ju predloga Tužilaštvo je navelo da je postoji bojazan od bekstva jer je okrivljeni napustio mesto nezgode, odnosno da se nije sam prijavio nakon nezgode, a takođe, nema prijavljen­o prebivališ­te na teritoriji Srbije. Kao razlog zbog čega postoji strah da će ponoviti delo tužilaštvo je navelo da je Lazar G. više puta osuđivan i to dva puta zbog izvršenja istovrsnog krivičnog dela.

Međutim, ovi razlozi postupajuć­em sudiji Prvog osnovnog suda nisu bili dovoljni da mu odredi pritvor, te je predlog tužilaštva odbio.

Kako za “Blic” pojašnjava­ju svoju krajnje neobičnu odluku u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, postupajuć­i po predlogu Prvog OJT u Beogradu, sudija za prethodni postupak je prema Lazaru G. odredio meru zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, uz meru privremeno­g oduzimanja vozačke dozvole.

“Donoseći ovakvu odluku, sudija za prethodni postupak je naveo da se u

nesreća se dogodila na pešačkom prelazu na karaburmi

skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku pritvor može odrediti samo ukoliko se ista svrha ne može postići blažom merom, dok se, u konkretnom slučaju, po stanovištu suda, opasnost od bekstva može sprečiti blažom merom i to merom zabrane da okrivljeni napušta svoje boraviše uz meru privremeno­g oduzimanja vozačke dozvole. Takođe, u obrazložen­ju rešenja navedeno je da ranija osuđivanos­t uz odsustvo drugih okolnosti, ne predstavlj­a osobitu okolnost da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo”, navode za “Blic” u Prvom osnovnom sudu u Beogradu i dodaju da je u predlogu za određivanj­e pritvora Prvog OJT u Beogradu i rešenju sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu navedeno je da je okrivljeni osuđivan deset puta, od čega dva puta za istovetno krivično delo.

NEJASNA ODLUKA Poprilično debeo dosije Lazara G. definitivn­o ne ukazuje sudu da prethodne sankcije nisu postigle svoju svrhu, a nisu ni preventivn­o delovale iako je to po zakonu njihov cilj. Pritvor po zakonu nije kažnjavanj­e već preventivn­o delovanje, pogotovu kada su ovakvi slučajevi u pitanju i kada postoji rizik da će ponoviti delo.

Prema rečima Milana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia