Blic

OLIMPIJADA OD KAMENOG DO DOLARSKOG DOBA

-

Privilegij­a je biti u Tokiju za vreme Olimpijski­h igara. Od samog sletanja postalo je jasno da će ovo biti posebna avantura. Nažalost, ne samo zbog sporta, već i zbog virusa korona.

Protokoli su takvi da na sve mora da se misli. Nema tu mnogo vrdanja. Ako hoćete pravo, nema vrdanja uopšte jer ukoliko svakoga dana ne popunjavat­e aplikaciju o svom zdravstven­om stanju i kretanju – sledi kazna. U prolazu smo čuli da su nekim hrvatskim kolegama Japanci oduzeli akreditaci­je na dan.

Nas osmoro novinara iz Srbije doputovalo je letom iz Istanbula u ponedeljak kasno uveče. Iako smo na vreme dostavili svoj plan kretanja, na aerodromu nismo mogli da startujemo aplikaciju, pa smo dobili neki zeleni papir koji sve vreme nosimo sa sobom i koji nam je praktično bio ulaznica za ulazak u Japan.

Kada sam na aerodromu, onako umorna od puta čula od ljubazne Japanke da mi fali jedan papir (ne samo meni već i svim srpskim kolegama), počela sam da se smejem. Od muke, ali i zato što me je podsetila na dobro poznatu rečenicu Mice šalteruše u Srbiji:

- Fali ti jedan papir! Da li sam problem starta aplikacije rešila time što sam dobila zeleni papir, iskreno, pojma nemam. Japanci malo deluju neorganizo­vano – znam da vam je teško da zamislite, ali tako je – jer pravila očigledno nisu ista za sve. U smislu karantina.

U prethodnih 125 godina, koliko je prošlo od prvih modernih Igara u Atini, prešli smo put od kamenog do dolarskog doba, od potpunog amaterizma do biznisa veka.

Na prvim OI 1896. u Atini imali smo samo 300 sportista iz 14 zemalja koji su se takmičili u 43 discipline, a u Tokiju će biti više od 11.200 učesnika iz preko 200 država koji će se nadmetati za 339 zlatne medalje.

Najbolji primer za to je slučaj Miloša Vasića, veslača koji je bio pozitivan na koronu kada je stigao u Japan. On pozitivan, proveo je 11 dana

Ostalo je zapisano da su zbog svetskih ratova otkazane OI 1916. u Berlinu, 1940. u Tokiju i 1944. u Londonu. Igre su ostale zapamćene i po nesvakidaš­njoj tragediji i teroristič­kom napadu 1972. u Minhenu, ali i političkom bojkotu Amerikanac­a i kompanije 1980. u Moskvi, odnosno Rusa (tadašnji SSSR) i istočnog bloka 1984. u Los Anđelesu.

u karantinu, a ekipa koja je putovala sa njim istim avionom 14 iako niko od njih nije bio pozitivan.

Razumem da je i Japancima

sve ovo veliko i da postoje stvari koje će se rešavati u hodu – mi Srbi smo makar majstori improvizac­ije, pa ih razumemo – ali neke osnovne

 ??  ?? stroge mere bezbednost­i u olimpijsko­m selu
stroge mere bezbednost­i u olimpijsko­m selu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia